Hiken op Saba

Hiken op Saba | De 7 mooiste hikes, tips en accommodatie

Welkom bij onze avontuurlijke blog over het betoverende eiland Saba. Saba, ook wel bekend als ‘The Unspoiled Queen’ is een klein, maar prachtig eiland in het Caribisch gebied. Het eiland biedt een aantal geweldige hikes met spectaculaire uitzichten en een overvloed aan natuurpracht. Voor alle avonturiers en natuurliefhebbers die van hiken houden, is Saba een waar paradijs. In deze blog lees je over enkele van de meest populaire hikes op Saba.

Welkom bij onze avontuurlijke blog over het betoverende eiland Saba. Saba, ook wel bekend als ‘The Unspoiled Queen’ is een klein, maar prachtig eiland in het Caribisch gebied. Het eiland biedt een aantal geweldige hikes met spectaculaire uitzichten en een overvloed aan natuurpracht. Voor alle avonturiers en natuurliefhebbers die van hiken houden, is Saba een waar paradijs. In deze blog lees je over enkele van de meest populaire hikes op Saba. Hiken op Saba is namelijk een must do!

Hiken op Saba: de 7 mooiste hikes

1. Mount Scenery Trail

Deze hike leidt naar de top van Mount Scenery, het hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden. Het pad begint in het sfeervolle dorp Windwardside en kronkelt door dichte regenwouden en steile paden. Het uitzicht vanaf de top is letterlijk en figuurlijk adembenemend en op een heldere dag kun je de omliggende eilanden zien liggen. Het is echt wel pittige klim en niet te doen als het net heeft geregend, vanwege gladheid. Kijk ‘s ochtends vroeg ook of er geen wolken rond de top hangen, het is zonde als je niet van het uitzicht kunt genieten.

Duur: 150 minuten
Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Hiken op Saba

2. Mas’ Chone’s Hill (Maskehorne) Hill Trail

Dit is een korte wandeling door typische regenwoudvegetatie met werkelijk een geweldig uitzicht over het pittoreske dorpje Windwardside. Deze hike is een goed alternatief voor wie niet helemaal naar de top van de Mount Scenery wil hiken of als de top van de Mount Scenery in de wolken gehuld is. Deze korte hike geeft je echt een geweldig uitzicht.

Duur: 20 minuten one way 
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Hiken op Saba

3. Elfin Forest Trail

Een van onze favoriete hikes op Saba. Dit pad loopt door het ‘ Elfin Forest’, een uniek ecosysteem dat wordt gekenmerkt door een dichtbegroeid bos met vreemd gevormde bomen en struiken. 

Duur: 60 minuten one way
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Hiken op Saba
Hiken op Saba

4. Sandy Cruz Trail

Deze hike biedt de grootste variatie in het landschap en de vegetatie van het eiland. Je komt tijdens de hike langs weelderig regenwoud, steile ravijnen en droog bos. Tijdens de hike heb je spectaculaire uitzichten op Torrens Point, Diamond Rock, de noordkust en het vliegveld.

Duur: 90 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Hiken op Saba
Hiken op Saba
Hiken op Saba

5. The Crispeen Track

Deze hike begint in het dorp Windwardside en biedt een afwisseling qua landschappen en uitzichten. Het pad leidt naar Tent Bay, waar je kunt genieten van een verfrissende duik in de Caribische zee.

Duur: 60 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Hiken op Saba
Hiken op Saba
Hiken op Saba
Hiken op Saba
Hiken op Saba

6. Spring Bay Trail

Dit is een totaal andere trail dan bovengenoemde. Niet te missen dus wat ons betreft. Deze hike is door droog bos en open terrein (zorg voor genoeg bescherming tegen de zon en water) met prachtig uitzicht op de oceaan. Je loopt voornamelijk door geitengebied, maar je komt ook veel leguanen tegen en de bijzondere zeevogels rond Old Boby Hill. Zodra je bij zee bent kun je nog wat strandkammen beklimmen, daarna Kelbey’s Ridge en tot slot ga je de hoofdweg op net boven het vliegveld. Het is dan heel makkelijk om weer een lift te regelen richting je accommdatie in Windwardside of The Bottom. Liften op Saba is namelijk heel gebruikelijk.

Duur: 120 minuten
Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Hiken op Saba

7. The ladder

Dit pad begint in het dorp The Bottom, voorbij het ziekenhuis in de richting van Wells Bay. Een historisch pad dat werd gebruikt om vracht aan land en naar het dorp te brengen. Langs het pad zijn verschillende vogelsoorten en bomen te zien. De tocht duurt ongeveer 1 uur heen en terug. Het is echt een pittige tocht, want je loopt 900 treden naar beneden en dan weer naar boven. Wat een work-out! 

Duur: 120 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld/moeilijk

Tips als je gaat hiken op Saba

Je moet er wel rekening mee houden dat de meeste wandelingen op Saba uitdagend kunnen zijn vanwege de steile hellingen en het ruige terrein. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent met stevige wandelschoenen, voldoende water en zonnebrandcrème. Hieronder staan enkele waardevolle tips om je avontuur op Saba veilig en plezierig te maken:

1. Kies een geschikte hike

Saba heeft veel wandelpaden, variërend in moeilijkheidsgraad. Kies een route die past bij je ervaringsniveau en fysieke conditie. Als je niet zeker bent, begin dan met een makkelijke trail voordat jij je waagt aan de meer uitdagende routes.

2. Draag geschikte kleding en schoeisel

Draag comfortabele kleding die geschikt is voor wandelen in een warm klimaat. Kies voor ademende stoffen die je koel houden en bescherm jezelf tegen de zon met een pet en zonnebrandcrème. Stevige wandelschoenen met een goede grip zijn essentieel, gezien het soms ruige en steile terrein op Saba.

3. Neem voldoende water en snacks mee

Hiken kan inspannend zijn, vooral op een tropisch eiland als Saba. Zorg ervoor dat je voldoende water bij je hebt om gehydrateerd te blijven. Neem ook wat lichte snacks mee om je energie op peil te houden tijdens de hikes. Extra tip: wij vonden de broodjes bij bakkerij Bizzy B erg lekker voor, tijdens en na de hike!

4. Houd rekening met het weer

Controleer de weersvoorspelling voordat je gaat hiken. Saba kan snel veranderende weersomstandigheden hebben, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn op regen of onverwachte veranderingen. 

5. Respecteer de natuur

Saba staat bekend om haar ongerepte schoonheid en rijke biodiversiteit. Wees een verantwoordelijke hiker en laat geen afval achter. Blijf daarnaast op de gemarkeerde paden om het kwetsbare ecosysteem niet te verstoren. 

6. Neem een mobiele telefoon mee

Zorg ervoor dat je een mobiele telefoon bij je hebt met een opgeladen batterij. Het kan van pas komen in noodgevallen, maar houd er rekening mee dat het netwerkbereik op sommige delen van het eiland beperkt kan zijn.

7. Luister naar lokale adviezen

Als je advies of aanbevelingen krijgt van de lokale bevolking over de hikes, neem deze dan ter harte. Zij kennen het eiland het beste en kunnen waardevolle informatie bieden.

Accommodatie tip

Wij verbleven in El Momo Cottages en hadden het huisje ‘Cottage in the Sky’. El Momo bestaat uit verschillende huisjes, gelegen in het leuke dorpje Windwardside, met uitzicht op de groene heuvels en de oceaan. De huisjes zijn ontworpen in Caribische stijl. De eigenaren zijn ook bijzonder vriendelijk. Zorg wel dat je ‘Cottage in the Sky’ boekt, want dan heb je het meeste privacy en het allermooiste uitzicht. Dit was een een heel bijzonder verblijf!

Saba
Spectaculaire landing op Saba
Accommodatie Saba - El Momo Cottages
El Momo Cottages

Tot slot

Onze tijd op Saba was een geweldig avontuur vol verrassingen. Het eiland heeft echt ons hart gestolen met zijn overvloed aan prachtige natuur en de gastvrije bevolking. Stiekem hebben we al gefantaseerd om ook een tijd op Saba te wonen, maar met onze dierenbende blijkt dat erg lastig te zijn. Als je op zoek bent naar een avontuurlijke en inspirerende reisbestemming, zoek dan niet verder! Hiken op Saba is echt fantastisch. We hopen dat deze blog je heeft geïnspireerd om de hikes van Saba zelf te verkennen.

Naast het Caribische eiland Saba, bezochten we ook de Caribische eilanden Sint Maarten, Curaçao en Aruba. Daarnaast  wonen we al meer dan drie jaar op Bonaire. We schreven al een aantal blogs over Bonaire en Aruba om iedere vakantieganger de beste tips te geven voor een fantastische vakantie. Neem dus zeker eens een kijkje op onze Bonaire pagina, waar je al onze Bonaire blogs kunt vinden. Of bekijk ze direct via onderstaande links.

Avontuurlijke groet, 

Bart & Chantal 

Deel deze post
Reisverslaafd
Reisverslaafd
Articles: 24