Kernwaarden

Jouw kernwaarden in het leven | op zoek naar geluk

In de blog jouw zoektocht naar geluk - de eerste stappen, spraken we over het formuleren van kernwaarden in jouw leven. Hier gaan we dieper in op wat nu eigenlijk kernwaarden zijn. Waarom zijn ze nodig? Wat zijn onze persoonlijke Reisverslaafd kernwaarden en hoe vind je een juiste balans? Formuleer jouw persoonlijke kernwaarden. Deze geven namelijk sturing aan jouw zoektocht naar geluk. Ons heeft dit enorm geholpen in de eerste stappen voor het naleven van onze lifestyle (Reisverslaafd is ontstaan in 2011). Waarin wij leven vanuit onze kernwaarden en onze dromen en doelen najagen.

Waarom heb je kernwaarden nodig?

Kijk eens naar jouw leven door de ogen van een ondernemer en zie het als jouw bedrijf. De eerste stappen bij het opzetten van een bedrijf zijn het formuleren van de missie, visie en kernwaarden. Waar sta je voor en hoe ga je toegevoegde waarde leveren aan je klanten. Daarnaast formuleer je jouw belangrijkste kernwaarden, deze geven je identiteit weer en bepalen wat belangrijk is. Op deze manier is voor al je medewerkers duidelijk wat je wilt bereiken en waar je voor staat, zodat ze ook daarnaar kunnen handelen. Een ondernemer is op zoek naar succes, wij als mens persoonlijk zijn op zoek naar geluk.

Dus waarom zou je dit niet toepassen op jouw persoonlijke leven? Op die manier kun je ook richting geven aan jouw leven op zoek naar geluk. Geef voor jezelf aan wat je wilt bereiken en waar je voor staat in het leven. Wat zijn jouw visie en kernwaarden in het leven? In onze blog ‘het vinden van geluk | de eerste 4 tips voor een gelukkiger leven’, stellen we een aantal vragen die je voor jezelf helder moet krijgen om inzicht te krijgen in wat jij graag wilt. Zodra je dat weet hang je daar je kernwaarden aan vast. Wat zijn jouw belangrijkste waarden in het leven? Heb je dat eenmaal duidelijk dan kun je alle keuzes die je maakt in jouw leven, afwegen tegen deze waarden en beslissen of dit bijdraagt aan jouw geluk. Maakt het leven een stuk makkelijker, niet? 

Wat zijn onze kernwaarden en hoe geven we deze invulling?

Reisverslaafd is ontstaan in 2011. Wij als Reisverslaafd streven naar een gelukkig, vrij en avontuurlijk leven. Waarbij onze belangrijkste kernwaarden de volgende zijn:

  1. Vrijheid
  2. Avontuur
  3. Liefde
  4. Kwaliteit
  5. Vitaliteit

1. Vrijheid

Vrijheid staat voor ons voor de mogelijkheid om te gaan en staan waar wij willen en naar eigen wil te kunnen handelen. We willen ons niet laten leiden door het huidige maatschappelijke gedachtepatroon, waarin over het algemeen voor jou bepaald wordt hoe je leven invulling krijgt. De huidige maatschappij begint steeds meer op een ratrace te lijken, waarin jij de hamster in het wieltje bent. Hoe ontsnap je uit deze ratrace? Hierover gaan jullie meer lezen in onze komende blogs.

2. Avontuur

De tweede kernwaarde avontuur. Avontuur in het ontdekken van de mooiste plekken die de aarde ons te bieden heeft. Avontuur vertaald zich in reizen door mooie landschappen en ontmoetingen met bijzondere culturen. Maar ook het emigratieavontuur dat we aan zijn gegaan afgelopen jaar. Avontuur geeft je inspiratie en wijsheid om verder te kunnen groeien als persoon. Natuurlijk gaan we jullie in onze komende blogs meenemen in onze avonturen (reizen en emigratie) van de afgelopen 10 jaar. Waar we hopen jullie te kunnen inspireren en tips en tricks mee te kunnen geven.

Vrijheid, Avontuur, Zwitserland
Zwitserland. Foto: Reisverslaafd

3. Liefde

Liefde voor elkaar, voor familie, voor vrienden en dieren. Leef vanuit liefde en dankbaarheid (boeddhistische levenswijze), dat helpt je ook in het vormen van een goede mindset. Vanuit liefde komt ook onze veganistische lifestyle voort. Voor ons hoeft er geen dier te sterven. Ook binnen het thema liefde gaan jullie in de toekomst verschillende blogs vinden, waarin onder andere onze veganistische lifestyle ook onderdeel van zal zijn.

Sri Lanka, Olifanten
Sri Lanka. Foto: Reisverslaafd

4. Kwaliteit

Kwaliteit in de zin van “als je iets doet, doe het dan goed”. Kwaliteit zien wij ook terug in de vorm van een minimalistische lifestyle. De westerse maatschappij is alleen maar gericht op meer, meer, meer …. de consumptiemaatschappij. Maar eigenlijk hebben wij daarvan een hoop niet nodig om gelukkig te zijn. Dit vertaald zich in een minimalistische leefstijl. Meer weten over minimalisme? Het onderwerp minimalisme zal regelmatig onderdeel worden van onze komende blogs. Ook betekent kwaliteit voor ons de kwaliteit in ons sociale leven, denk aan onder andere kwaliteit van vriendschappen. Besteed geen tijd aan sociale contacten die je energie kosten en waarvan je geen energie krijgt.

5. Vitaliteit

Vitaliteit waarin zowel de geestelijke als fysieke gezondheid van belang is. Onze mindset is ontzettend belangrijk om jezelf persoonlijk te kunnen ontwikkelen. Een positieve mindset is ook nodig om gelukkig te zijn. De fysieke kant heb je niet altijd in de hand, maar je kunt er wel voor zorgen dat je gezond leeft, waardoor je lekker in je vel zit. De natuur is voor ons ook onderdeel van vitaliteit. De natuur heeft een helende werking. Waarom denk jij dat zoveel mensen zich graag terugtrekken in de rust van de natuur om even geen stress meer te ervaren? Zo vinden wij het heerlijk om aan zee te zijn en alleen maar te luisteren naar de golven en je onder te dompelen in de rust van de onderwaterwereld. Maar ook een heerlijke hike door de bergen geeft ons zoveel positieve energie. Benieuwd hoe wij verder invulling geven aan onze vitaliteit? Al zijn we geen specialisten, we kunnen jullie wel in onze komende blogs meenemen in de manier waarop wij proberen een betere mindset te ontwikkelen. Daarnaast zullen we ook onze top veganistische recepten met jullie gaan delen.

Hoe vind je de juiste balans in je kernwaarden?

Nu is het wel dat je altijd een balans moet zien te vinden tussen jouw kernwaarden. Sommige keuzes die je moet maken om je dromen te verwezenlijken zorgen er namelijk voor dat dit ten goede komt aan een van je waarden, maar die ten koste gaat van een andere. Om je dromen te verwezenlijken moet je altijd een opoffering doen. Ben je daartoe bereid? Zorg voor een goede balans en bepaal voor jezelf wat je op dat moment echt belangrijk vindt.

Ons avontuur om te emigreren naar Bonaire is daarvan een mooi voorbeeld. We kiezen op dat moment voor meer vrijheid en avontuur in ons leven, omdat wij daarvoor staan. Echter gaat dat wel ten koste van Liefde. Het is namelijk zo dat je al je dierbaren in Nederland niet meer zo vaak gaat zien in real life. Dat is de opoffering die je doet voor meer vrijheid en avontuur.

Tot slot

Hopelijk kunnen we je met deze blog inspireren in het stellen van goede vragen en het vinden van jouw kernwaarden, waarmee jij dus weer een stap verder bent in de zoektocht naar jouw gelukkige leven. In onze blog ‘het vinden van geluk | de eerste 4 tips voor een gelukkiger leven’ spraken we ook over het werken aan een goede mindset. Dit vormt het onderwerp van onze volgende blog ‘op zoek naar een vrije mindset in de huidige consumptiemaatschappij’, waarin we onder ander antwoord geven op de volgende vraagstukken. Wat is mindset? Wat is de invloed van de westerse samenleving op onze mindset? Wat is conditionering? Hoe verhoudt deze conditionering zich tot onze kernwaarden? 

Deel deze post
Bart de Wijs
Bart de Wijs
Articles: 6