Schotland

Met de hond op vakantie | 7 tips voor de mooiste reizen met je hond

Met de hond op vakantie

Niets is leuker dan met de hond op vakantie gaan. Wil jij ook het land doorkruisen met je trouwe viervoeter, dan vraagt dit wel enige voorbereiding. Onze hond Nelson is ook aangestoken met het reisvirus en heeft al veel mooie plekken van de wereld mogen zien. In dit blog geven wij jou 7 tips om samen met je hond op vakantie te gaan. Succes gegarandeerd!

7 tips voor de mooiste vakantie met je hond

Tip 1: kies een goede bestemming

Je wil natuurlijk het allerbeste voor je huisdier, dus kies de bestemming die bij je hond past. Kan je hond goed tegen de hitte? Zijn lange hikes geen probleem? Krijg je te maken met lange reisafstanden? Is er een hondenstrand aanwezig? Is je hond het überhaupt gewend om lang in de auto te zitten? 

Wij hebben de volgende landen bezocht met onze hond: Noorwegen, Schotland, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië en Bonaire. Nelson, onze trouwste reispartner, vindt het heerlijk om languit op de achterbank te liggen tijdens de roadtrips en ook lange afstanden in de bergen zijn voor hem geen probleem. Een actieve vakantie is voor zowel de baasjes als voor de hond het allerleukste.

Met de hond op vakantie
Slovenië, Foto: Reisverslaafd

Tip 2: reizen met de hond, boek op tijd je tickets

Wanneer je eenmaal de bestemming hebt gekozen van je droomvakantie met je huisdier, raden wij het aan om snel je tickets te boeken. Wij hebben met onze hond gereisd met de auto, boot, bus en het vliegtuig. Nelson zijn paspoort staat inmiddels vol met stempels.

Wanneer je met de boot reist (wij namen de boot naar Schotland en Noorwegen) met StenaLine of DFDS Seaways  zijn er maar beperkte plaatsen voor honden. Reserveer dus op tijd! Ook heb je de keuze om de hond in een kennel te stoppen of op je kamer. Je raadt al wat wij het allerfijnste vinden natuurlijk? Een snurkende vriend op je kamer erbij is zo gezellig en ook voor de hond is dit de meest veilige optie. Een reis kan voor je hond erg stressvol zijn, dus raden wij het aan om op tijd de kamer te boeken aan boord van de boot. 

Neem je de hond mee in het vliegtuig, ook dan zijn er maar een beperkt aantal plekken. Je vindt alle informatie over het vliegen met je hond op de website van KLM. Wij vinden het prettig om telefonisch de plek te reserveren. Je moet wel geduld hebben, want de wachtrij kan eindeloos lang zijn. 

Tip 3: hondenpaspoort, vaccinaties en invoereisen

Als je met je hond op reis gaat, zorg er dan voor dat je een hondenpaspoort hebt en dat deze is bijgewerkt met alle benodigde vaccinaties. Dit kan per land verschillend zijn. Raadpleeg LICG en maak op tijd afspraken met de dierenarts. Op de website van LICG vind je in het menu onder reizen en vakantie alle informatie die je nodig hebt. Blijf je binnen Europa? Hier vind je specifieke informatie over de invoereisen van je hond binnen Europa. Mocht je buiten Europa reizen, kijk dan naar de invoereisen van je hond buiten Europa.

Met de hond op vakantie
Zwitserland, Foto: Reisverslaafd

Tip 4: bereid je hond voor op het vertrek

Bereid je hond voor op het vertrek. Ga vaker een stuk rijden met je hond. Kies je voor een actieve vakantie in de bergen? Dan is conditietraining ook niet verkeerd. Een benchtraining kan ook nuttig zijn om je hond te laten wennen aan een bench indien dit nodig is. Een bench is namelijk noodzakelijk indien je gaat vliegen. Het doel van benchtraining is om je hond te leren comfortabel te zijn met deze plek, zodat hij zich veilig en stressvrij voelt als hij of zij daar verblijft. Hierbij wat tips voor een geslaagde benchtraining:

 • Zorg ervoor dat de bench aantrekkelijk is door er altijd voor te zorgen dat er beloningen aanwezig zijn
 • Zorg ervoor dat je hond genoeg ruimte heeft om te kunnen staan, liggen en te draaien
 • Laat de hond eerst korte tijd in de bench zitten en bouw dit steeds verder uit. Dat kan eerst wellicht ook door het deurtje nog open te laten
 • Maak de bench onderdeel van een routine
 • Gebruik de bench nooit om te straffen
 • Moedig aan indien je hond in de bench zit met traktaties

Tip 5: hondvriendelijke accommodaties

Met de hond op vakantie
Noorwegen, Foto:Reisverslaafd

Nu komt het allerleukste van de reis. De meest mooie accommodaties zoeken om met de hond op vakantie te gaan. Wij boeken onze accommodaties altijd via Booking.com en selecteren altijd op ‘huisdieren toegestaan’ en een beoordeling boven de 8. Onderstaand vind je een aantal fijne accommodaties waar we verbleven.

Tip 6: hondenreisaccessoires

 1. Paspoort
 2. Autogordel voor de hond
 3. Extra riem
 4. Extra halsband
 5. Genoeg eten (reken dit goed uit)
 6. Beloningen
 7. Hondenkleed voor in de auto
 8. Voerbak, drinkbak en een waterfles 
 9. EHBO-set voor honden
 10. Speeltjes van Kong
 11. Wil je niet dat je hond verdwaalt op vakantie, gebruik dan deze handige tracker

Tip 7: geniet en maak veel foto's

Tot slot de allerlaatste tip: geniet! Het is zo ontzettend leuk om met de hond op vakantie te gaan. Samen de wereld ontdekken met die trouwe metgezel aan je zijde zorgt voor een extra dimensie van je reis. Vergeet natuurlijk niet jouw mooie momenten vast te leggen. Tegenwoordig kun je met je smartphone al de mooiste foto’s maken. Wil je toch iets professionelere foto’s maken, kies dan voor een systeem- of spiegelreflexcamera. Wij gebruiken een spiegelreflex camera van Nikon. Met deze camera hebben we zo’n beetje alles foto’s genomen, die je kunt vinden op onze website. 

dogmom
Bonaire Beach, Foto: Reisverslaafd
Met de hond op vakantie

Onze hond Nelson is zoals je op bovenstaande foto ziet helemaal in zijn element op de prachtige stranden van Bonaire. Ben jij benieuwd naar ons emigratieavontuur? Dit lees je in onze blog ‘Emigreren kun je leren’.

Kijk ook zeker eens op ons Instagramaccount Reisverslaafd.

Wil je graag op de hoogte blijven van al onze nieuwste content en  blogs? Vul dan hier je naam en emailadres in.

*Deze blogpost bevat affiliate links.

Deel deze post
Reisverslaafd
Reisverslaafd
Articles: 24