Vrijheid, reizen, mindset, zwitserland

Op zoek naar een vrije mindset in de huidige consumptiemaatschappij

We hadden altijd al een droom om ooit eens in het buitenland te wonen en te werken. Op basis van onze visie en kernwaarden zeg je; meteen DOEN! Maar zo makkelijk blijkt het toch niet te zijn, een emigratie heeft nogal wat impact. Je dromen verwezenlijken vereist een sterke mindset om onder andere je obstakels en angsten te overwinnen. Wat is mindset en hoe is onze mindset in de westerse samenleving over het algemeen geprogrammeerd? Hoe verhoudt deze conditionering zich tot onze kernwaarden? Omdat er geen onderwijssysteem bestaat dat je leert hoe je hiermee om moet gaan, hopen wij je op basis van onze ervaringen inzichten te geven, die antwoorden geven op jouw vragen.

Wat is mindset

We spraken al eerder over mindset in onze blog ‘Het vinden van geluk; de eerste 4 tips voor een gelukkiger leven’. Een goede mindset is cruciaal in dit proces, maar wat is nu precies mindset?

De manier waarop je denkt bepaalt hoe jij tegen zaken aankijkt en hoe jij je gedraagt. Jouw gedachten vormen dus uiteindelijk de persoon die jij bent. Jouw mindset is geprogrammeerd op basis van een conditionering. Deze conditionering begint op het moment dat je geboren wordt. Deze krijg je onder andere mee vanuit je opvoeding, familie, vrienden, de mensen waar je mee omgaat. Gedurende je leven wordt je mindset onbewust gevormd vanuit goede maar ook foute gedachten en ervaringen.

Hier ontstaan ook onze angsten en obstakels die we creëren in onze gedachten. Deze angsten moeten we onder ogen zien en een plaats geven waar ze niet ons leven beheersen.

De weg naar jouw geluk vind je alleen met een goede mindset. En dus als jij je angsten en obstakels onder controle hebt. Dit is slechts een kleine uiteenzetting omtrent mindset, er is namelijk ontzettend veel te vertellen en leren over je mindset. We willen ook benadrukken dat wij geen expert of coach zijn op het gebied van mindset, maar zijn hier dusdanig mee bezig dat we graag onze ervaringen met jullie willen delen. Wij kunnen je dan ook het werk van Michael Pilarczyk en Tony Robbins van harte aanbevelen. Als je spreekt over experts, dan zijn zij dat wel.

De westerse conditionering in de huidige ratrace

Wij als Nederlanders groeien over het algemeen op in een bevoorrechte positie ten opzichte van andere werelddelen. Wij krijgen de mogelijkheden en kansen op een goed leven in veiligheid, vrijheid, zekerheid en luxe. Dat is natuurlijk geweldig, daar mogen we ontzettend dankbaar voor zijn. Vanuit onze bevoorrechte positie hebben wij de mogelijkheid om deel te nemen aan de westerse consumptiemaatschappij. Deze bevat alle luxe waar wij als mensen blijkbaar zo’n behoefte aan hebben. Maar daar zit ook een keerzijde aan, want dat leven is namelijk behoorlijk voorgeprogrammeerd.

Japan, shopping
Japan, Tokyo, Shinjuku. Foto: Reisverslaafd

Verwachtingen van de consumptiemaatschappij

We worden opgeleid om mee te mogen doen in deze consumptiemaatschappij, dat schept wel bepaalde verwachtingen en voorwaarden. Via ons huidige onderwijssysteem word je opgeleid om de komende 40 jaar minimaal 40 uur per week voor een baas te werken in een goede en drukke baan, carrière te maken en veel geld te verdienen. Hiermee voeden we de consumptiemaatschappij. Want als we meer verdienen kunnen we meer uitgeven, maar worden we daar ook werkelijk gelukkiger van?

Dubai Mall
Dubai Mall. Foto: Reisverslaafd

Daarnaast vindt deze maatschappij het ook van belang dat we trouwen, het liefst twee kinderen krijgen een paar keer per jaar op vakantie gaan, een uitgebreid sociaal netwerk om ons heen hebben en een maximale hypotheek afsluiten om in een steeds groter huis te kunnen wonen om dat vol te zetten met nog meer dure spullen.

Dat je je partner of je gezin de komende 40 jaar minder ziet dan dat je je collega’s ziet, maakt niet uit. Dat hoort er nu immers bij en is algemeen geaccepteerd. Werk heel je leven zo hard mogelijk, zodat je vervolgens op je 67e jaar wakker geschut wordt uit je grotendeels werkende leven doordat je op je LinkedIn comments ziet staan zoals; ‘geniet van je welverdiende pensioen’, ‘ga nu lekker genieten van je vrije tijd en je gezin’.

De tijd in je leven is beperkt

Onze tijd in het leven is maar beperkt. Vragen we onszelf wel voldoende af of dit het leven is dat we echt willen leven? Nog belangrijker zijn we er onszelf wel bewust van? Zijn we voorgeprogrammeerd om onderdeel te zijn van de ratrace en een gevangene te zijn in een ‘gouden kooi’ die consumptiemaatschappij heet, die continu schreeuwt om meer? Volg je nu werkelijk jouw visie, waarden en dromen of wacht je daarmee tot je met pensioen bent?

Het consumptiemaatschappij gedachtegoed vormt de conditionering die je meekrijgt vanuit je ouders, familie, vrienden en mensen waar je mee omgaat. Dat komt omdat deze mensen meestal ook allemaal  onderdeel uitmaken van deze wereld. Deze programmatie vormt je gedachten, de conditionering die jouw mindset beheerst en dus de persoon die je bent. Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waarmee je het meeste omgaat.

Geeft jouw conditionering ruimte aan je waarden?

Wij kwamen erachter dat ons geluk niet ligt in de westerse consumptiemaatschappij, die ook wel ‘de ratrace’ genoemd wordt. Wij willen NU leven volgens onze waarden vrijheid, avontuur, liefde, kwaliteit en vitaliteit, en dus:

  • NIET onze dromen pas verwezenlijken met ons pensioen
  • NIET meer tijd doorbrengen met collega’s dan met elkaar
  • NIET meedoen in het hebben van groter en meer bezit
  • GEEN welvaartsziektes opdoen zoals een burn-out
  • NIET meedoen aan dierenleed vanuit de vlees en visindustrie
  • NIET meedoen aan de vernietiging van de natuur op onze aarde
  1. Ons avontuur vinden we niet als we de wereld pas kunnen gaan ontdekken met ons pensioen. 
  2. Onze vrijheid vinden we niet in het meer tijd doorbrengen op je werk dan met je partner.
  3. Onze kwaliteit wil niet meer, groter en duurder maar juist minder maar wel goed.
  4. Onze vitaliteit mag niet lijden onder de ziektes die de consumptiemaatschappij brengt.
  5. Onze liefde wil geen dierenleed en vernietiging van de natuur omdat wij per se vlees of vis willen eten.

Hoe ontsnap je uit de consumptiemaatschappij?

Kortom, alles in ons schreeuwt om hier niet aan mee te doen. Maar het is ontzettend moeilijk om te ontsnappen uit die ‘meer, meer, meer gouden consumptiemaatschappij kooi’, aangezien onze conditionering daarop geprogrammeerd is. De consumptiemaatschappij zorgt er voor dat we geprogrammeerd blijven om juist wel overdadig te blijven consumeren en elkaar daarin te stimuleren. Het ontneemt ons het bewustzijn van wat we echt willen. Leef dus meer vanuit bewustzijn en leef altijd vanuit jouw waarden!

Het is lastig hieruit te ontsnappen omdat we in een hokje geplaatst zijn. Als je daarvan afwijkt ben je vaak maar een vreemde vogel en moet je jezelf continu verdedigen. In onze volgende blog vind je een aantal voorbeelden en hoe hiermee om te gaan.

Tot slot

We hebben gezien wat mindset is en dat je gedachten en conditionering je jouw identiteit geven. Indien die gedachten geprogrammeerd worden op het leven in een consumptiemaatschappij, je dient te voldoen aan de verwachtingen van die maatschappij. Indien je jezelf niet bewust bent van wat jij wilt (geen visie en kernwaarden) en je conditionering geprogrammeerd is op deze maatschappij,  je in dat verwachtingspatroon meegaat zonder er bewust van te zijn. Vraag jezelf dus af heb jij je visie, kernwaarden, dromen, bewustzijn en mindset op orde? Samen met ‘5 tips om je dromen te verwezenlijken’, die we beschrijven in onze volgende blog, vormt dat namelijk de weg naar jouw geluk en naar het verwezenlijken van jouw dromen.

Deel deze post
Bart de Wijs
Bart de Wijs
Articles: 6