Reisroute Colombia

Reisroute Colombia | in 2 weken door Colombia

Colombia is een land voor iedere avonturier. Het is zo divers, voor elk wat wils. Wij hebben in iets minder dan twee weken door dit prachtige land gereisd en delen hier onze tips, zodat ook jij een geweldige tijd in Colombia gaat beleven.

Reisroute Colombia

Maak kennis met de indrukwekkende geschiedenis van Colombia. Ervaar de drukte van de wereldsteden Bogotá en Medellín. Geniet in de rust van de schitterende flora en fauna rondom Salento. In 11 dagen bezochten wij Bogotá, Salento en Medellín. Deze keer reisden we niet met z’n tweeën, maar bezochten we Colombia samen met Kimberley van Just Go Global.

Om in Colombia van punt A naar B te komen, is een vlucht de makkelijkste optie. Er is ook een mogelijkheid om met de auto of bus te reizen, maar dat kost enorm veel tijd. Je hebt behoorlijk wat vluchten nodig, maar die zijn allemaal vrij kort (1 tot 2 uur). Onze Reisroute Colombia zag er als volgt uit:

 • Bonaire – Curaçao 
 • Curaçao – Bogotá  (2 nachten) → vanuit Amsterdam vlieg je direct op Bogotá 
 • Bogotá – Pereira – taxi naar Salento (3 nachten)
 • Pereira – Medellín (4 nachten)
 • Medellín – Bogotá 
 • Bogotá – Curaçao → vanuit Bogotá  vlieg je direct op Amsterdam
 • Curaçao – Bonaire

Bogotá mag je zeker niet overslaan

De straten van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá kleuren zich met prachtige streetart. Vaak hoor je dat je Bogotá wel kunt overslaan, maar daar zijn wij het zeker niet mee eens. Bogotá heeft ons zeer positief verrast! Wij verbleven 2 nachten in het prachtige boetiekhotel HAB. Je leest in onze volgende blog meer over dit schitterende hotel.

Verken Bogotá op de fiets

Reisroute Colombia
Met Bajabikes door Bogotá
Colombia
Streetart Bogotá 
Reisroute Colombia
Proef het lekkerste fruit van Colombia

De eerste dag hebben wij Bogotá verkend op de fiets. Er is geen betere manier om een stad te ontdekken vinden wij. Boek een fietstour bij BajaBikes en ontdek in vier uur de mooiste plekken van Bogotá, onder begeleiding van een Engelssprekende local. De hoofdstad is druk, maar fietsen gaat er bijzonder goed. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld op de tweewieler. De gidsen weten wat ze doen en de route is zorgvuldig uitgezocht. Je fietst door La Candelaria, maakt een tussenstop op de prachtige pleinen Plaza Bolivar en Che Guevara Plaza, je rijdt door een prachtig park en proeft het lekkerste fruit van heel Colombia! Tot slot mag een tussenstop in de coffee-factory Cafe de La Fonda ook niet ontbreken. Er is onderweg tijd genoeg voor fotostops en de gids beantwoordt met liefde al je vragen.

Colombia
Colombia
Plaza Bolivar
Colombia

Schitterend uitzicht op de Monserrate

Daarnaast bezochten we ook Monserrate. Monserrate is eigenlijk een religieuze en heilige plaats, maar veel mensen bezoeken deze plek voor het schitterende uitzicht. Het is een behoorlijk toeristische attractie, maar zeker de moeite waard. Je hebt een prachtig uitzicht over Bogotá en ziet hoe immens groot deze stad is. Er zijn verschillende manieren om op de top te komen, zie daarvoor onze komende blog met tips & tricks.

Colombia
Kabelbaan Monserrate
Colombia
Monserrate uitzicht Bogotá

De schitterende natuur van Salento

Onze volgende stop was Salento. Je vliegt in minder dan een half uur van Bogotá naar Pereira. Op het vliegveld van Pereira stond de taxi ons al op te wachten (vooraf gereserveerd via onze accommodatie). De taxi bracht ons in ongeveer een uur naar ons schitterende verblijf in Salento, waar we 3 nachten verbleven.

Colombia’s coffee triangle en het nabijgelegen Cocora valley (en nog beter: La Carbonera valley) staan bekend om de mooiste uitzichten van het land en de fijnste plekken om te verblijven. Ook wij vonden de omgeving van Salento verbluffend mooi en genoten van de rust, prachtige vergezichten, natuur en ons meest fijne verblijf in Colombia: Kawa Mountain Retreat. Nieuwsgierig naar dit schitterende hotel? Hier lees je meer over deze prachtige accommodatie.

Colombia
Colombia
Colombia
Colombia
Colombia
Colombia
Colombia
Reisroute Colombia

La Carbonera valley

Iedereen gaat naar de Cocora valley voor de schitterende uitzichten, de bekende hike en de waxpalmen. Wij kregen de tip om de Cocora valley over te slaan en een bezoek te brengen aan La Carbonera valley. We werden in de ochtend door een 4×4 jeep opgehaald bij onze accommodatie en begonnen aan ons avontuur. De rit erheen vonden wij fantastisch. Twee uur lang hobbelen over een onverharde weg door de bergen, valleien en regenwoud. Wat een prachtige natuur.

Colombia
La Carbonera valley
Reisroute Colombia
Duizenden waxpalmen La Carbonera valley

Als je dan denkt dat je het mooiste gezien hebt, heb je het mis. Aangekomen bij La Carbonera valley, loop je in ongeveer een uur naar beneden door de meest schitterende flora en fauna, vergezichten en tienduizendenden waxpalmen! Beneden aangekomen had onze chauffeur een heerlijke lokale lunch klaar staan. Tip: skip de tocht naar de waterval, die is slippery en niet echt de moeite waard. Daarna rijd je ‘helaas’ weer langs dezelfde weg (weer zo’n 2 uur) terug. Dat duurde daarom wel wat lang, maar was met het mooie uitzicht zeker geen straf.

Colombia
La Carbonera valley
Colombia
Onderweg naar La Carbonera valley

Kom alles te weten over de Colombiaanse koffie

Bezoek zeker een Colombiaanse coffee farm. Vanaf het plein in Salento brengt een Willy je naar een van de vele farms. Je kunt daar een rondleiding doen, waarin je meegenomen wordt in het proces en alles te weten komt over de manier waarop de Colombiaanse koffie gemaakt wordt. Natuurlijk eindigt de tour met het proeven van jouw zojuist zelf gemaakte koffie.

Colombia
Koffiebonen op de farm
Colombia
Colombiaanse koffie proeven

Slenter door Salento

Salento is een sfeervol kleurrijk stadje met veel leuke shops, restaurantjes, uitzichtpunt Mirador Alto de la Cruz en het gezellige Plaza di Bolivar. Neem dus zeker even de tijd om door de straatjes van Salento te slenteren. Wij als veganist vonden zelfs een ontzettend smakelijk restaurantje, waar alle producten vers bereid worden: Coco Bowl.

Colombia
Colombia
Colombia

De indrukwekkende geschiedenis van Medellín

Onze laatste bestemming in Colombia was Medellin. Medellín is een stad die aan het veranderen is, in de positieve zin van het woord. In 1993 overleed Pablo Escobar en voor die tijd was het ronduit gevaarlijk, zo kon je na zes uur ‘s avonds de straat niet meer op. Het was een moeilijke tijd voor de inwoners van Medellín (en Colombia). Maar vandaag de dag is Medellín juist een erg toffe stad en de inwoners van Medellín zijn dan ook terecht heel trots op hun stad.

We verbleven 3 nachten in het hippe Los Patios midden in het bruisende centrum (El Poblado) van Medellín. Wij vonden het ook fijn om nog 1 nacht in rust af te sluiten in het TEVA Glamping & Retreat Boutiek hotel. Hier lees je meer over deze twee fijne accommodaties.

Colombia
Uitzicht over Medellín

Het Medellínkartel: Pablo Escobar tour

Door onder andere de drugskartels in Colombia was niemand op straat veilig. Het Medellínkartel heerste in die tijd over Colombia. Plata o plomo was straattaal voor: accepteer het geld of neem een kogel.

Reisroute Colombia
Pablo's Escobar La Cathedral
Colombia
Voormalig tuinman van Escobar geeft uitleg bij het familiegraf van Escobar
Colombia
Monument ter nagedachtenis van de slachtoffers

Deze tour neemt je mee in de geschiedenis van het Medellínkartel onder leiding van Pablo Escobar. Je gaat begrijpen wat de negatieve impact is geweest die hij heeft gehad op de bevolking van Medellín en Colombia. Tijdens deze tour bezoek je de volgende plekken:

 • Zijn voormalige woning, waar nu een monument staat ter nagedachtenis aan de meer dan 70.000 overledenen.
 • La Cathedral: de “gevangenis” die hij voor zichzelf bouwde. 
 • Voetbalstadion dat hij liet bouwen voor zijn speeches om inmenging te krijgen in de politiek.
 • Het familiegraf van Escobar: tijdens onze tour kwamen we de tuinman tegen die vroeger werkte in Pablo’s tuinen en nu rondleidingen geeft.

Tegenwoordig bestaan er geen drugskartels meer die het voor het zeggen hebben in Colombia.

Districts in Medellín: Comuna 13

Leer via deze tour over de verschillende gewelddadige districten binnen Medellín. Comuna 13 is een van die districten die transformeerden van een van de gevaarlijkste buurten in Colombia tot een kunstdistrict dat tegenwoordig bezocht kan worden door toeristen. Je gaat met je gids via de metro in een kabelbaan waarin je een prachtig uitzicht hebt over Comuna 13 en Medellín. Daarna bezoek je het kunstgedeelte met veel graffiti en dans. Achter elk kunstwerk schuilt uiteraard een verhaal.

Colombia
Kabelbaan naar Comuna13
Colombia
Streetart Comuna13
Colombia
Streetart Comuna13
Colombia
Streetart Comuna13
Colombia
Streetart Comuna13

Guatapé en Piedra del Peñol

Met deze tour bezoek je het charmante, kleurrijke en historisch stadje Guatapé. Bereik na het beklimmen van 742 treden de top van de rock (Piedra del Peñol) met een schitterend uitzicht over de vele meren. Maak een boottocht over deze meren en vaar langs het voormalige verblijf Hacienda La Manuela van Pablo Escobar. Deze massale boottocht had voor ons niet gehoeven, aangezien wij niet van ontzettend drukke toeristische activiteiten houden. Tip hier is om wellicht een kleiner bootje te huren.

Colombia
Uitzicht top Piedra del Peñol

Tot slot

Onze korte reisroute Colombia bestond uit 11 dagen. Colombia is zo ontzettend groot en er valt nog zoveel meer te zien. Wij bezochten samen met onze reisvriendin Kimberley van Just Go Global Bogotá, Salento en Medellín. Vanuit Medellín namen we afscheid, maar Kimberley bezocht daarna ook nog Cartagena. Kijk dus zeker eens op haar website.

Naast deze blog schrijven we ook nog over de schitterende accommodaties waar we verbleven.

Naast deze blog schrijven we ook nog over de schitterende accommodaties waar we verbleven en geven we je onze beste tips voor je rondreis door Colombia.

Benieuwd naar andere landen die we bezochten in Zuid-Amerika? Kijk dan zeker ook eens op onze bestemmingenpagina.

*Deze blogpost bevat affiliate links en samenwerkingen.

Deel deze post
Reisverslaafd
Reisverslaafd
Articles: 24