Reistips Colombia

Reistips Colombia | 7 handige tips voor je reis door Colombia

Graag delen we hier met je 7 handige reistips voor je reis door Colombia. Op deze manier kun jij je 100% richten op de mooie reis die je gaat maken.

Reistips Colombia

In onze blog Reisroute Colombia | in 2 weken door Colombia vind je een beschrijving van onze reisroute en plekken die je echt niet mag missen. In de blog de beste accommodaties in Colombia lees je meer over de fantastische accommodaties waar we verbleven. Deze blog geeft je handige reistips, waardoor jij je zonder zorgen volledig kunt focussen op de prachtige reis die je gaat maken. 

Reistips Colombia
La Carbonera valley

Tip 1: Check-MIG formulier invullen

Om Colombia binnen te komen en weer te verlaten moet je een Check-MIG formulier invullen via de website. Dit kan nogal tot wat frustraties leiden, gezien sommige zaken niet helemaal duidelijk zijn. Na het invullen van het complete formulier, kan het ook nogal eens gebeuren dat je een onduidelijke error krijgt. Geen 100% garantie op succes, maar hier een aantal tips die je wat frustratie gaan voorkomen:

  • Vul het formulier hier in: https://apps.migracioncolombia.gov.co/pre-registro/public/preregistro.jsf
  • Je kunt het formulier 72 uur voor aankomst of vertrek invullen.
  • Je kunt aangeven in welke taal je het formulier invult. Maar het land dat je moet invullen blijft in het Spaans. Paises Bajos is het correcte land voor Nederland.
  • Vul alleen het nummer (niet de letters) van de vlucht in en het systeem herkent je vluchtgegevens.
  • Gebruik official passport in plaats van passport.
  • Maak printscreens van elk scherm en bewaar deze, het kan namelijk zijn dat je aan het eind een foutmelding krijgt. Probeer het dan nog een keer in een andere browser. Mocht dat ook niet lukken, neem dan je printscreens mee en laat ze zien bij de immigratie. 
  • Indien je het formulier wel succesvol ingevuld hebt, klik dan direct op de download knop en download jouw bevestiging. Wij hebben namelijk nooit een e-mail ontvangen.
  • Zorg ervoor dat je jouw gedownloade document (digitaal of op papier) kunt laten zien bij de immigratie.

Tip 2: restaurants in Colombia

Na het installeren van de Happycow app deden we een search op vegan restaurants in Bogotá, Medellín en Salento. Onze mond viel open van verbazing. Wat een enorme keuze. Met name in Medellín was de keuze enorm. Daarnaast is het echt ontzettend goedkoop. In een luxe restaurant betaal je ongeveer 35.000 COP voor een hoofdgerecht. Dat is omgerekend nog geen 7 euro. Je kunt er dus heerlijk en goedkoop eten.

Neem ook je telefoon mee naar het restaurant, want wij konden bijna nergens meer een menukaart krijgen. Je scant een QR-code en via die link krijg je de digitale menukaart. Aangezien wij nog op Bonaire wonen, leven wij wellicht nog enige jaren terug in de tijd. Toch vonden we dit enorm modern voor een land als Colombia.

Je geeft geen fooi. Bij betaling word je gevraagd of ze de fooi toe mogen voegen. Er staat een bedrag inclusief en exclusief fooi op de rekening. Deze fooi is altijd een vast percentage.

HAB Café

In Bogotá verbleven we in het HAB hotel. Maar je mag ook zeker het bijbehorende restaurant HAB Café niet missen. 

Reistips Colombia
Coco Bowl

Coco Bowl SalentoVegan restaurantje voor een heerlijke lunch of ontbijt, met een duidelijke boodschap uit respect voor de dieren en onze planeet. 

Colombia
KAIME

KAIME restaurant MedellínAls veganisten hebben we enorm genoten van de vele opties in Medellin. Maar nummer 1 is toch echt wel KAIME restaurant, alles plant based.

Reistips Colombia

Tip 3: zorg voor voldoende Peso's

Het kan lastig zijn om geld op te nemen bij banken in Colombia. Meestal mag je ook maar een beperkt bedrag opnemen. Op de meeste vliegvelden heb je wel pinautomaten. Bij veel restaurants kun je wel met kaart betalen, maar in veel gevallen ook niet. Wij vonden het fijn om een behoorlijk bedrag in dollars/euro’s mee te nemen en op het vliegveld direct om te wisselen voor Colombiaanse pesos (COP).

Tip 4: fast ticket Monserrate

De Monserrate is te voet te bereiken, maar is dat een behoorlijk steile klim van ongeveer 1 tot 1.5 uur. Je kunt ook met de kabelbaan omhoog, echter zijn de rijen hier vaak ontzettend lang. Goede tip hier is om bij de ticketbalie te vragen naar een fastticket. Je betaalt dan iets meer (70.000 COP), maar er is dan een aparte ingang waardoor je meteen kunt doorlopen. Laat ook je fastticket zien bij het station naar beneden en ga niet in de lange rij staan.

Colombia
Kabelbaan Monserrate
Colombia
Uitzicht top Monserrate

Tip 5: vervoer

Je kunt per bus reizen tussen de verschillende locaties in Colombia. Echter doen de bussen er door de moeilijke bereikbaarheid ontzettend lang over. Wij vonden dit zonde van onze tijd en aangezien de nationale vluchten niet heel duur zijn, kozen we daarom voor nationale vluchten. Let op: gedurende ons bezoek (februari 2023) was het nog verplicht om een mondkapje te dragen in het vliegtuig.

Vanaf het vliegveld boek je het beste een taxi of vraag van tevoren je accommodatie vervoer te regelen. Let op: over het algemeen kun je taxi’s alleen met cash geld betalen. Ubers zijn technisch gezien niet legaal. Rondom vliegvelden wordt er daarom nog wel eens gecontroleerd. In de steden zelf kun je prima gebruik maken van Ubers. De meeste vluchten worden uitgevoerd door Avianca. Let op dat je wel genoeg speling houdt tussen vluchten indien je nog een connection flight hebt. Je kunt er namelijk niet 100% vanuit gaan dat je vlucht ook werkelijk op het gewenste tijdstip gaat.

De inwoners van Medellín zijn ontzettend trots op hoe de stad zich heeft ontwikkeld. Vanuit een van de meest onveilige steden ter wereld tot een toeristische trekpleister. Er is veel geld gespendeerd aan een goed metrosysteem en kabelbanen die de districten met elkaar verbinden. Wij maakten gebruik van de metro en kabelbaan samen met onze gids waarmee we Comuna13 bezochten.

Colombia
Kabelbaan verbinding districten
Colombia
Comuna13

Tip 6: Colombia beste reistijd

De temperaturen in Colombia verschillen ontzettend. Zo heeft de kustlijn een tropisch klimaat en kun je het beste bezoeken tussen november en maart. Cartagena, aan de Caribische kust, is heel het jaar door mogelijk.

Waar de stad hoger ligt, is het natuurlijk koeler. Dit is ook in Bogotá  het geval. Wij hadden in Bogotá  echt wel een jas nodig bij 15 graden. Wil je liever niet in je regenjas rondreizen? Kom dan niet tussen april en juli naar de hoofdstad. De beste tijd om naar de toffe stad Medellín te reizen is tussen december en maart. Je hebt dan meer kans op zon en minder kans op regen. Dit is dan ook de periode dat wij Colombia bezocht hebben.

Tip 7: overige praktische zaken

  • Tijdens onze zomertijd is het in Colombia 7 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Colombia 6 uur vroeger.
  • In Colombia heb je stekker van type A en B nodig (overal waar wij zijn geweest voldeed type A).
  • Leer wat Spaans, er is bijna niemand die Engels spreekt.
  • Bogotá ligt op iets meer dan 2600 meter hoogte. Je kunt er dus last hebben van hoogteziekte. Hoofdpijn, moeheid en kortademigheid zijn hiervan de symptomen. Voldoende water drinken helpt deze klachten te verminderen.

*Deze blogpost bevat affiliate links.

Deel deze post
Reisverslaafd
Reisverslaafd
Articles: 24