Snorkelen op Bonaire

Snorkelen op Bonaire | De 5 mooiste snorkelplekken

Bonaire wordt wel Diver’s Paradise genoemd, of Home of Diving Freedom, maar het is ook een waar paradijs voor snorkelers.

Snorkelen op Bonaire

Wij zijn Eefje en Stijn, ook wel bekend als @snorkellovers. Sinds 2018 hebben we een vakantiehuis op Bonaire en komen ongeveer drie keer per jaar op het eiland. We zijn enthousiaste snorkelaars en hebben ook een eigen Instagrampagina waar we foto’s en video’s van onze onderwateravonturen delen. Tijdens onze vakantie op Bonaire snorkelen we graag samen met @reisverslaafd. Snorkelen op Bonaire? Wij nemen je mee naar de 5 mooiste snorkelplekken van Bonaire.

Handige snorkeltips

Het mooie van snorkelen op Bonaire is dat je er weinig spullen voor nodig hebt en niet afhankelijk bent van bijvoorbeeld zuurstofflessen en duikapparatuur. Een snorkelbril is voldoende, al raden wij op Bonaire wel onderwaterschoenen en flippers aan. Maar de complete uitrusting hoeft zeker niet meer dan honderd euro te kosten. 

Snorkeltip #1

Zoek een goed passende snorkelbril. Eentje die vanzelf op je gezicht blijft plakken, goed aansluit op de vorm van je gezicht dus. De brillen in het iets hogere segment, van zeg 75 euro snorkelen echt veel fijner dan goedkopere snorkelbrillen.

Snorkeltip #2

Ontvet altijd de binnenkant van je snorkelbril met wat zeepsop (afwasmiddel) voor je hem opzet. Zeker als de bril nog nieuw is, is dat nodig om het beslaan van de bril te voorkomen. Daarna is vaak even spugen in je bril en hem schoonwrijven voldoende. Normaal gesproken hoort een snorkelbril niet te beslaan, zelfs als je meer dan een halfuur achter elkaar snorkelt.

De 5 mooiste snorkelplekken van Bonaire

OK, dan nu onze top 5 snorkelplekken van Bonaire vanaf de kant. Niet doorvertellen he 😉

#1. 1000 steps

Zal de meeste mensen die Bonaire al een beetje kennen niet verbazen: 1000 steps. Het is even rijden en ook even traplopen, maar de baai van 1000 steps is onderwater en boven water zo prachtig! Er grazen veel zeeschildpadden dichtbij de kant. Deze schildpadden gaan zo nu en dan even uitrusten in het wat dieper gelegen deel, vaak vind je ze dan vastgeklemd onder een stuk koraal. In het middelste gedeelte, bij de gele boei, is de onderwatertuin super gevarieerd. Ervaren snorkelaars zwemmen hier even naar beneden. Goed je neus klaren bij het naar beneden zwemmen! 

Verder vinden wij de rechterkant van 1000 steps, vanaf de kant gezien, heel mooi. Bij veel stroming moet je alleen niet te ver naar rechts gaan, want dan kom je moeilijk terug. Dat geldt sowieso met snorkelen: bekijk eerst goed welke kant de stroming opgaat en of deze sterk of matig is. Pas hierop je snorkelplan aan. Ga liefst eerst tegen de stroming in en keer daarna om en ga met de stroming terug. You’re welcome 🙂

#2. Andrea

Je hebt twee Andrea’s (1&2) en deze zijn allebei supermooi om te snorkelen. We hebben heel vaak zeeschildpadden gezien bij Andrea maar het is geen garantie. Ook hebben we een keer een haai gezien bij Andrea – geen gevaarlijke hoor, maar wel ongeveer het coolste wat je wat ons betreft kunt aantreffen onder water. Andrea 1&2 hebben verder veel leuke plekjes om te zitten, picknicken en zonnebaden.

#3. Playa

Langs de boulevard kun je uitstekend snorkelen. Er zit enorm veel vis. Deels komt dit doordat de vissersmannen hun vangst schoonmaken en resten in het water gooien waar andere vissen op af komen. Ook liggen er grote blokken op de bodem waar boten aanmeren. Deze blokken zijn door de jaren heen heuse dorpjes geworden waar koralen, anemonen, kleine visjes en soms octopussen wonen! In de ochtend hebben we hier wel vaak een spotted eagle ray gezien, die daar in het zanderige gedeelte komt ontbijten.

#4. Red Slave

Onze laatste twee tips zijn alleen voor als het weer rustig is en er héél weinig wind staat. Red Slave ligt helemaal in het zuiden van Bonaire, voorbij het kite-strand. Parkeer bij de witte pilaar en snorkel, als er stroming staat, eerst tegen de stroming in. Ga niet verder (zuidelijker) dan het einde van de slavenhuisjes. Wij hebben hier elke keer dat we er waren roggen gezien, soms wel vijf. En ook hadden we hier een super bijzondere ontmoeting met een octopus. Ga niet snorkelen bij Red Slave als er veel wind staat – de stroming kan verraderlijk zijn!

#5. Lac Bay

Een ander voordeel van windstille dagen is dat er dan weinig windsurfers zijn bij Sorobon. Onze laatste maar zeker niet minste tip is om op zo’n dag het meer van Lac in te wandelen (bijvoorbeeld vanaf Jibe) om aan de binnenkant van het rif te gaan snorkelen. Wat je hier aantreft is het allermooiste koraal van Bonaire. Zodra je in een minuut of twintig het meer hebt overgestoken snorkel je naar links, je komt hierbij enorme bossen van koraal tegen – even goed kijken dat je niet verdwaalt in het labyrint. Hoe verder je komt, hoe groter de kans wordt op roggen en haaien! Blijf bij elkaar en houd er rekening mee voldoende energie over te houden om weer terug te zwemmen / lopen door het water. Succes en veel plezier!

Tot slot

Nog één bonustip! Bovenstaande plekken kun je gewoon van de kant bereiken. Een drift-snorkel bij Klein Bonaire is ook heel bijzonder en het koraal is daar nóg mooier. Je moet dan wel de boot naar Klein Bonaire nemen natuurlijk. Wij gaan vaak met de watertaxi en zetten dan onze strandtas op No Name Beach en gaan dan direct mee terug met de boot. Je kunt dan stroomopwaarts van de boot af en snorkelt heel rustig langs de buitenkant van het rif terug naar de spullen. Op deze plek hebben we de allergaafste schildpadden gespot, met spectaculair gekleurde koraalrif als achtergrond.

Ben je helemaal enthousiast geworden van de onderwaterwereld van Bonaire, lees dan ook zeker de blog ‘Op vakantie naar Bonaire | de beste tips! Voor nog meer leuke snorkelplekken kijk je op ons Instagram account @snorkellovers. De foto’s en filmpjes hierop hebben we vrijwel allemaal gemaakt met onze GoPro7 (met rood-oranje filter), die we in een onderwaterhuis op een mount hebben. De foto’s halen we vervolgens uit de filmpjes en vaak bewerken we deze nog even om de kleuren wat mooier te maken. DM ons maar als je nog vragen hebt!

Tot ziens, ayo!

Stijn & Eefje

Deel deze post
Snorkellovers
Snorkellovers
Articles: 1