Reisverslaafd dromen verwezenlijken

5 tips om je dromen te verwezenlijken

De 5 tips die we je hier aanreiken helpen je hopelijk een volgende stap te zetten naar het verwezenlijken van jouw dromen. Daarbij geven we ook aan hoe wij dit invulling gegeven hebben en hoe wij leven naar onze waarden om onze droom te verwezenlijken.

In onze blog ‘Op zoek naar een vrije mindset in de huidige consumptiemaatschappij’ spraken we over de combinatie mindset, conditionering, gedachten en bewustzijn in onze huidige consumptiemaatschappij. Passen jouw kernwaarden bij jouw huidige conditionering van je mindset? We gaven ook al aan dat het moeilijk is om je mindset te herprogrammeren. Dit word je namelijk niet op school geleerd. Mocht je daar meer over willen weten raden we je het werk van Michael Pilarczyk en Tony Robbins aan, zij zijn hier expert in. Nogmaals wij zijn geen coach, maar op basis van onze ervaringen geven we je 5 tips die ons geholpen hebben om onze dromen te verwezenlijken.

5 tips om jouw dromen te verwezenlijken

Hier volgen 5 tips om een stap dichter bij het verwezenlijken van jouw dromen te komen. 

Bonaire rondvlucht
Reisverslaafd: Bonaire rondvlucht
1000 steps Bonaire
Reisverslaafd: 1000 steps Bonaire

1. Vraag advies aan experts

Vraag advies aan mensen die bekend zijn met jouw droom en die ook volgens jouw waarden leven. Zij kunnen je WEL goed advies geven en je helpen over je angsten en obstakels heen te komen. Als je net als wij dromen hebt om mooie reizen te maken en te gaan emigreren, vraag dan dus advies bij de mensen die de reis al hebben gemaakt of aan mensen die al geëmigreerd zijn. Indien je dat niet doet, zul je te horen krijgen wat je niet wilt horen. De kans is dan groot dat je weer terugvalt in angsten die er eigenlijk niet zijn.

Voor onze emigratiedroom spraken we mensen die dit avontuur al een keer beleefd hadden, maar ook mensen die deze droom nog steeds leven. Zij kunnen je goed advies en de beste tips & tricks geven die je echt helpen bij het overwinnen van obstakels en het wegnemen van angsten. Denk aan tips rondom het nodige administratieve papierwerk, de regels en de nodige procedures om te emigreren. Hoe zij zijn omgegaan met het opgeven van het leven in Nederland en de spullen die ze hadden.

Spreek ook met mensen die volgens jouw waarden leven. In onze emigratievoorbereidingen spraken we met mensen die al op Bonaire wonen. Daardoor kwamen we erachter dat het eilandleven de meeste van onze kernwaarden duidelijk een behoorlijke boost geeft.

 • Vrijheid in de mogelijkheid om te emigreren en dus om te gaan en staan waar we willen. Daarbij hebben we hier meer tijd met en voor elkaar. 
 • Vitaliteit uit zich met name in het rustige leven hier, dat zich vertaald in veel minder stress. Daarnaast geeft het heerlijke klimaat je de benodigde vitamine-D en is zwemmen in de zee een van de beste activiteiten om je lichaam gezond te houden.
 • Kwaliteit van leven ligt hier voor ons momenteel hoger. Doordat we na het werk samen met onze honden de meest prachtige stranden bezoeken, kunnen surfen, snorkelen en bootje varen in een van de meest mooie zeeën, maar ook de meest mooie hikes maken aangezien Bonaire ook prachtige natuur kent.
 • Avontuur door het ontdekken van nieuwe fantastische plekken en het opdoen van nieuwe indrukken. Daarnaast is een emigratie ook een avontuur op zich.

Indien je advies zou vragen aan mensen die nooit geëmigreerd zijn en ook niet volgens jouw waarden leven, krijg je waarschijnlijk alleen te horen wat je niet wilt horen. Zoals het opgeven van ons materialistische leven in Nederland, het achterlaten van familie en vrienden en in ons geval ook waarom emigreren tijdens de eerste heftige COVID- periode die destijds plaats vond.

Voor de reizen die we maakten naar Israël en Jordanië spraken we met mensen die daar al geweest waren. Als je mensen vraagt die er niet geweest zijn, zal vaak hun eerste reactie zijn dat het onveilig is, maar dit is vaak nergens op gebaseerd. Terwijl de reizigers die deze landen al wel eens bezocht hebben, juist aangaven dat het prima te doen is.

2. Onderneem actie; NU!

Het vinden van je geluk en het verwezenlijken van je dromen is afhankelijk van jouw persoonlijke groei. Als je stil blijft staan en in oude gewoontes blijft hangen in een fixed mindset ga je nooit het geluk vinden dat je zoekt. Vind je het allemaal wel best en ga je voor een zeven (zie ook onze blog ‘het vinden van geluk | de eerste 4 tips voor een gelukkiger leven) of ga jij voor een tien en jaag je jouw dromen na? Kom uit je comfortzone en neem actie! Je zult zien dat er dan een nieuwe wereld voor je open gaat.

De factor tijd speelt hier ook een belangrijke rol. Vaak zijn we onszelf niet bewust van de tijd die ons gegeven is in je leven. Meestal krijgt de tijd die we hebben in ons leven pas betekenis als er zich een negatieve ervaring in ons leven afspeelt. Denk bijvoorbeeld aan het overlijden van een goede vriend of familie, maar ook indien je zelf problemen krijgt met je gezondheid. Pas op die momenten worden we ons weer even bewust van de tijd die je hebt in het leven. Wat helpt is jezelf vaker de vraag te stellen; wat zou je nog willen doen als je hoort dat je nog maar een paar maanden te leven hebt?

Neem dus actie en ga alvast zaken uitzoeken, die van belang zijn. Dat hoeft helemaal nog niet te betekenen dat je ook werkelijk al tot uitvoering overgaat. Onderstaand een aantal zaken die wij al uitzochten voor onze emigratie droom:

 • Maak de keuze of je je huis gaat verkopen of verhuren
 • Ga al zoeken naar banen en solliciteren op afstand
 • Wellicht kun je je huidige baan op afstand uitvoeren. Denk na hoe jij je baas hiervan kunt overtuigen
 • Zoek uit welke documenten je nodig hebt
 • Zoek uit hoe de zorgverzekering geregeld is
 • Welke voorwaarden zijn er om aan een vast verblijfsvergunning te komen?
 • Zijn er woningen te huur waar ook huisdieren welkom zijn?
 • Welke inentingen en papieren hebben de huisdieren nodig?
 • Wat zijn de voorwaarden voor het vliegen met huisdieren?
 • Denk na over je huidige abonnementen, verzekeringen en bankzaken

Het is nogal een regel en papierwerk, zorg dus dat je goed voorbereid bent. We wijden hier nog een aparte blog aan, daarin gaan we in op de details en geven je daarbij tips en tricks.

3. Overwin angsten

Het is allemaal ontzettend spannend en onze gedachten schreeuwden vaak naar veiligheid en zekerheid. Niet alleen ons duiveltje op de schouder, maar ook de mensen om ons heen die niet dezelfde droom hadden, projecteerden deze angsten op ons (zie tip 1). Waarom ga je dat doen? Jullie hebben een schitterend huis en leven midden in het centrum van Breda, dat ga je toch niet verkopen? Jullie gaan elke schoolvakantie op reis en hoeven nergens naar te kijken, hebben allebei een goede baan, verdienen goed en rijden ook nog eens in een mooie auto. Dat ga je toch niet op het spel zetten.  Dat ook nog eens midden in de COVID-periode?! 

Hoe meer je dit hoort, hoe meer je aan jezelf begint te twijfelen en hoe meer je angsten weer gevoed worden. Ja we hebben toch een schitterend leven nu, waarom halen we ons dit op de hals? Waarom kiezen we niet gewoon voor zekerheid?

Ga voor jezelf na in hoeverre deze angsten reëel zijn. Wat is de kans dat je angst werkelijkheid wordt? Bedenk eens wat er in het allerergste geval kan gebeuren. Je zult zien dat het allemaal best meevalt en dat er altijd oplossingen zijn.

Een van deze angsten was voor mij de vraag of ik wel op afstand kon blijven werken voor mijn huidige werkgever. Naast het wegvallen van deze inkomsten zou het moeilijk zijn op Bonaire een nieuwe baan te vinden, met dezelfde voorwaarden. Dat zou betekenen dat we hier niet konden blijven. Je kunt in die angst blijven hangen. Deze kan uiteindelijk zo groot worden dat je niet eens meer je droom durft te gaan volgen. Stel jezelf nu eens de vragen zoals eerder aangegeven.

 • De angst wordt nooit werkelijkheid. Deze blijkt nu ook van toepassing. Ik had het vertrouwen dat ik makkelijk op afstand kon blijven werken en dat doe ik dan ook nog steeds. 
 • Wat kan er in het allerergste geval gebeuren, mocht deze angst wel werkelijkheid worden? We leven nog steeds en er zijn altijd mogelijkheden tot nieuwe inkomsten ook al is het wellicht niet met dezelfde voorwaarden. De vraag is natuurlijk hoe graag wil je op Bonaire blijven? Indien je vertrouwen hebt, komt er altijd iets op je pad. Mocht dat nou echt niet zo zijn, kun je altijd nog terug naar Nederland of wellicht een ander land en daar een nieuwe baan zoeken. Wellicht is dit zelfs het moment om juist nog andere dromen na te jagen, mocht dit scenario zich voordoen.

4. Zoek oplossingen voor obstakels en doe opofferingen

Vanuit de tip “onderneem actie; NU” vormt zich een lijst met acties die uit te voeren zijn, maar vaak loop je vanuit die acties tegen obstakels aan. De een groter dan de ander. Sommige van deze obstakels gaan gepaard met opofferingen die je moet doen om je dromen te verwezenlijken.

Een voorbeeld van een obstakel in onze emigratie was het opofferen van onze bezittingen. Voor het ultieme gevoel van vrijheid was het voor ons belangrijk om geen zorgen meer te hebben in Nederland. We hebben dus ons huis en bijna de complete inboedel verkocht. Dat was een enorme opoffering voor ons, aangezien we een fantastisch mooi huis midden in het centrum van Breda hadden met ontzettend mooie design spullen.

Het overwinnen van dit obstakel vonden we mede in onze kernwaarde kwaliteit; waarin wij streven naar een minimalistische leefstijl. Vanuit die lifestyle ga je jezelf afvragen of je dat veel te grote huis en veel te veel spullen nog wel nodig hebt om echt gelukkig te zijn.

Een andere opoffering die we gedaan hebben is het achterlaten van familie en vrienden. Alhoewel liefde voor ons ook een belangrijke kernwaarde is, zul je toch ergens altijd een opoffering moeten doen. Dat kun je alleen doen, indien jouw droom en wil dermate groot is, dat je die opoffering er ook voor over hebt. Echter hebben we al behoorlijk wat bezoek gehad van vrienden en familie. Ook bellen via het internet is in deze tijd natuurlijk geen probleem meer.

5. Visualiseer en blijf geloven!

Visualiseer je dromen elke dag. Zie deze voor je alsof je hem al leeft. Wij geloven heel erg in energie en het universum dat jou geeft wat jij uitzendt. Daarin moet jouw wil groot zijn. Je moet het echt willen, dan komt het naar je toe.  

Gebruik je psychologisch kapitaal; blijf optimistisch, blijf vol vertrouwen, hoop en toon veerkracht wanneer het even tegenzit!

Onze visualisatie was als volgt:

Uiterlijk eind juli 2020 staat er X-bedrag op onze rekening, die we hebben ontvangen uit de verkoop van ons huis, de aflossing en ons spaargeld. Daarnaast hebben we al onze zaken op orde en zitten wij eind juli 2020 samen met onze dieren in het vliegtuig en emigreren we naar Bonaire. Hiermee komen wij tegemoet aan onze kernwaarden.

Geloof, hoop en vertrouwen hadden we in het weer open gaan van het luchtruim in juli. Het geloof in het verwezenlijken van onze dromen was sterk. Wij zaten 21 juli bij de notaris voor de overdracht van ons huis en zaten 22 juli met onze dieren in het vliegtuig richting Bonaire!  

Reisverslaafd
Reisverslaafd, Bonaire

Tot slot

Samengevat onze 5 tips die je helpen jouw dromen te verwezenlijken.

 1. Vraag advies aan experts
 2. Neem actie, nu!
 3. Overwin je angsten
 4. Zoek oplossingen voor obstakels en doe opofferingen
 5. Visualiseer en blijf geloven

Ben je benieuwd naar meer? In onze blog ’emigreren kun je leren’ nemen we je mee in onze emigratiedroom. 

Deel deze post
Bart de Wijs
Bart de Wijs
Articles: 6