vegan

Vegan in Lissabon | de beste vegan hotspots

Onze goede vriendin Margot besloot enkele maanden te gaan wonen in Lissabon en te leven als een digital nomad. Ze is eigenaar van haar bedrijf VitaliBlij, waarmee ze ondernemers en hun organisaties helpt bij het optimaliseren van vitaliteit. Er is immers nog zoveel kennis en kunde te verspreiden over dit thema. Laat vitaliteit nu een van onze kernwaarden in ons leven zijn, waarvan een veganistische leefstijl onderdeel is. De uitgelezen kans om Margot te vragen een blog te schrijven over vegan life in Lissabon. Ze neemt ons mee naar de meest leuke, lekkere en hippe vegan-plekken van Lissabon!

Olá mijn naam is Margot. Inmiddels woon ik alweer enige tijd in het prachtige Lissabon en werk op afstand voor mijn bedrijf VitaliBlij. Het digital nomad leven bevalt prima hier! Aangezien ik net als Reisverslaafd zoveel mogelijk veganistisch probeer te leven, kreeg ik de vraag om een blog voor ze te schrijven over de vegan lifestyle in Lissabon en de beste vegan hotspots.

Viva la vegan in Lissabon

Je verwacht het misschien niet want hoewel de Portugese keuken bol staat van vlees, vis en kaas, is het leven als vegan in Lissabon goed te doen. Heel goed te doen zelfs, met een enorm aanbod aan ontbijt- en brunchtentjes vol plantaardige pancakes en vega(n) restaurants waar groenten de hoofdrol hebben. Nu ik 3 maanden in deze geweldige stad woon, neem ik je graag mee naar mijn favoriete plekken.

Vitaliblij Lissabon
Zenith
Reisverslaafd en Vitalibij Lissabon
Reisverslaafd op bezoek in Lissabon

Dagelijkse boodschappen

Natuurlijk zou ik het liefste driemaal daags buiten de deur eten want de Portugezen houden van eten en ze weten hoe ze het moeten bereiden. Bovendien is het allemaal net een tikkeltje goedkoper dan in Nederland, zeker als je iets buiten de door toeristen gebaande paden treedt. Daarover verderop meer, want in de praktijk ontbijten, lunchen en dineren we meestal 2 á 3 keer per week buiten de deur en de rest van de tijd koken we zelf. 

Dat betekent dus ook boodschappen doen. In Nederland liet ik alles lekker online komen en met het vegan assortiment van de AH, vreesde ik een beetje voor de dagelijkse boodschappen in Lissabon. Nou, dat bleek dus nergens voor nodig! In de Pingo Doce, onze kleine buurtsuper, zijn weliswaar geen 10 verschillende soorten sojakwark te vinden maar ze verkopen er wel verschillende soorten plantaardige melk, Alpro yoghurt en vleesvervangers. Met die laatste koken we zelden dus de smaak en kwaliteit kan ik je niet vertellen maar er is in ieder geval voldoende aanbod. Het is voor ons niet moeilijk om thuis elke dag gevarieerd plantaardig te eten. 

Een dikke tip is de biologische winkel Celeiro. Het liefste zou ik daar elke dag mijn boodschappen doen want daar vind ik alles wat ik nodig heb, ook mijn geliefde Oatly barista! Waar het bij de Pingo allemaal nog wat standaard is, heb je hier wel een meer divers en healthy aanbod. Verblijf je langer in Lissabon, zoek dan een Celeiro bij jou in de buurt of bestel online via bijvoorbeeld Uber Eats.

De beste vegan hotspots in Lissabon

Ondanks dat het koken thuis goed te doen is, laten we natuurlijk graag voor ons koken. Laat dat maar aan de Portugezen over! Als je 100% vega(n) wil eten, is het wel aan te raden om specifieke restaurants te bezoeken. Traditioneel Portugese tentjes hebben zelden een vegan optie op de kaart staan namelijk. Gelukkig is er aanbod genoeg!

Ontbijt, brunch en lunch

 • Quase Café (Rua do Salvador 14): hier zou ik elke dag wel willen starten met pancakes of een smoothiebowl. Via hun Instagram kan je reserveren en da’s aan te raden want anders heb je grote kans dat je achteraan kunt aansluiten in de rij.
 • Copenhagen Coffee Lab (meerdere plekken, waaronder Campo de Santa Clara 136): de plek waar ik vaak mijn laptop open klap want met een (iced) havercappu gaat het werken toch nét even lekkerder. Hoewel het meerendeel van hun aanbod niet vegan is, kan je hier prima lunchen met een broodje gegrilde groenten op hummus en ook de smoothies zijn heerlijk!
 • Zenith (Rua do Telhal 4A): als er nog maar 1 plek was waar ik de rest van mijn leven mocht eten, dan maakt Zenith een goede kans. Het is een all-day brunch concept maar je kan er bijvoorbeeld ook een salade, nacho’s en cocktails krijgen. Wel op tijd gaan of rekening houden met enige wachttijd want het is populair en je kan niet reserveren. 
 • Marcelino Beach Club (2825-363 Costa de Caparica): mocht je naar het strand willen gaan dan is het een goed plan om de brug over te steken naar Costa de Caparica. Daar vind je namelijk Marcelino Beach Bar waar ik een heerlijke Açaibowl at voor brunch en waar nog heel veel meer lekkers op de kaart stond zoals vegan burgers. 
 • Nicolau (Rua de São Nicolau 17): is het de lange wachtrij waard? Ja, toch wel. Het eten, de bediening en fijne sfeer tezamen zorgen voor een hele fijne start van de dag. Doen dus! 
 • Cabane (Rua do Monte de Olivete 20): in een minder touristische wijk ligt deze parel van een vega(n) restaurant. Hou ruimte over voor een lekker stuk taart als toetje.
CABANE lisboa
Cabane

Diner

 • Graça 77: goed vegetarisch eten (met ook wel vlees/vis) in een echt Portugees restaurant. Een eigenaar met passie voor zijn zaak waar het altijd goed druk lijkt te zijn. Graça is bovendien een gezellige wijk om eens doorheen te slenteren!
 • The Green Affair: mooie zaak waar je lekker ongedwongen vegan kan eten. Eerlijk gezegd met wisselend resultaat; mijn seitan-steak smaakte prima, de curry van mijn tafelgenoten was een beetje fantasieloos. Alle voorgerechten vielen wel in de smaak dus het proberen toch waard.
 • Senor Uva (Rua de Sto Amaro 66): fine-dining met veggies & (natuur)wijnen in de hoofdrol. Gepassioneerd personeel die je graag adviseren over passende wijnen bij de smaakvolle combinaties. 
 • AO26 (Rua Vítor Cordon 26): Alles hier is vegan, zelfs de wijn. Alleen al voor hun chocolade pinda taart moet je hierheen gaan. Ook lekker voor lunch! Probeer de vegan versie van het typische gerecht uit Porto, de Franceshina.
The Green Affair

Lekker tussendoor

 • Scoop ’n Dough (Rua das Portas de Santo Antão): kan iemand dit concept alsjeblieft naar Nederland halen? Heerlijk ijs waarbij je echt niet proeft dat het op basis van kokos, cashews en haver is gemaakt. Dat je als vegan eindelijk kan genieten van ijssmaken zoals praliné, cookies & brownie en salted caramel is reden genoeg voor een extra bezoek.
 • OakBerry Açai (meerdere locaties, waaronder Rua do Corpo Santo 18): gezond tussendoortje (hoewel ik het regelmatig ga halen als lunch) want gemaakt van de voedzame açaibes. Je kan kiest je eigen toppings, meestal kies ik voor aardbei, kokos, pompoenpitten en pindakaas.
 • Pastel de Nata van Vegan Nata Portugal (Rua da Misericórdia 9): de nationale lekkernij is ook vegan verkrijgbaar en goddelijk lekker! Doet niks onder voor z’n traditionele broer (ik moest het toch even testen).
Scoop n Dough Lissabon
Scoop ’n Dough
Pastel de Nata van Vegan Nata Portugal

Tot slot

Met mijn favoriete plekken in Lissabon hoop ik je geïnspireerd te hebben om ook een tijdje door te brengen in deze heerlijke stad. Hoewel ik het graag zou willen, lukt het niet om het hele vegan aanbod uit te proberen in een paar maanden tijd! Op mijn lijstje staan bijvoorbeeld nog Kong en Horacio. Dus kom vooral zelf hierheen zodat je zelf jouw favorieten kan ontdekken! Daarnaast heb ik ook een podcast opgenomen, waarin ik mijn verhaal vertel hoe het is om te leven en werken als een digital nomad in Lissabon. 

Ben je helemaal enthousiast geworden van al deze tips en sta je op het punt om je stedentrip naar Lissabon te gaan boeken? Kijk dan hier voor een handige reisgids, boek een mooie accomodatie en je vlucht

Tchau!

Margot
VitaliBlij

Deel deze post
VitaliBlij
VitaliBlij
Articles: 1