Veganisme

Veganisme | Een bewuste levensstijl

Waarom is het belangrijk beter bewust te zijn van wat je eet? Mijn story en waarom wij kiezen voor een veganistische lifestyle lees je in deze blog. Daarnaast vind je hier ook de voordelen en de obstakels die je moet overwinnen.

Van carnivoor naar veganist

Zo’n 5 jaar geleden bestelde ik in een steakrestaurant het liefst een biefstuk van 800 gram. Onbeperkt spareribs deden het ook altijd goed en bij een barbecue hield ik van zoveel mogelijk vlees, de salades konden opzij. Van de geur, smaak en structuur van vlees liep het water me in de mond.

Chantal leefde al zoveel mogelijk veganistisch en at toen geen vlees en vis. Toch bakte ze altijd mijn stukje vlees als ik ‘s avonds weer thuis kwam van mijn werk. Er kwam een moment dat ze tegen me zei: ‘Ik bak met alle liefde je vlees, maar wil je dan dit boek eens lezen? Bepaal daarna zelf maar of dit werkelijk is wat je wilt’.

Bewustzijn door informatie over veganisme

We waren op dat moment in Sevilla. Ik begon in het boek van Jonathan Safran Foer ‘Dieren eten’. Dit boek raakte me direct, dit was het begin. In Sevilla hangen de meest heerlijke hammen aan het plafond van de vele kleine barretjes, de geuren komen je om elke hoek tegemoet. Het walhalla voor de vleesliefhebber. Sevilla is de laatste plek waar ik vlees heb gegeten. 

Verdere verdieping in deze wereld vond ik in het boek ‘Mama’s laatste omhelzing’ van Frans de Waal. Waarin aangetoond is, dat dieren dezelfde emoties hebben als mensen. Het deed me met name denken aan onze lieve hond Nelson, die onze emoties perfect aanvoelt. Varkens, koeien en kippen hebben dus ook emoties, net als jouw huisdier. Kun jij jezelf een veewagen voorstellen volgepropt met honden, weggerukt van hun naasten, onderweg naar de slachterij?

Er ging een nieuwe wereld voor me open toen ik las over de bio-industrie en visserij. Deze massa-industrieën zijn ontstaan door een overbevolking van de mens. Dit heeft geleid tot dierenleed en uiteindelijk zal dit ook leiden tot vernietiging van al het moois op onze planeet.

Zeker de moeite waard zijn de documentaires ‘Cowspiracy‘ en ‘Seaspiracy‘ op Netflix, waar de vlees- en visindustrie onder een vergrootglas gelegd worden. Daarnaast is het onderstaande filmpje van Arjen Lubach ook zeer treffend.

Bewustzijn door onze reiservaringen

Door onze reizen zagen we nogal wat dierenleed in de toeristische sector. Olifanten die mishandeld worden, omdat de toerist een ritje door de jungle wil maken op de rug van dit mooie beest. In Afrika wordt er alles aan gedaan om wildlife te beschermen tegen stropers en trofeejagers. Flamingo’s op Aruba worden geknipt, zodat ze niet meer kunnen vliegen, maar daardoor wel met een toerist op de foto kunnen. Dit zijn slechts enkele van de vele voorbeelden. Dieren zijn niet gemaakt om de mens te vermaken.

Ook ondervonden we in levende lijve wat de gevolgen zijn van onze consumptie voor onze aarde. Voor het in stand houden van onze consumptie zagen we in Borneo eindeloze uitgestrekte stukken gekapte jungle, voor gebruik van verbouwing van voer voor het vee dat wij consumeren.

Borneo Jungle
Foto Reisverslaafd: Jungle Borneo

We snorkelen met schildpadden, roggen en de meest fantastische mooie vissen tussen het koraal in de helderblauwe zee van de Caribbean. We maakten een boottocht tussen de gigantische blue whales in de zeeën rondom Sri Lanka. Op Zanzibar zwommen we met wilde dolfijnen. Het zeeleven zorgt voor balans en zorgt ervoor dat wij kunnen leven. Deze prachtige onderwaterwereld verdwijnt door de overbevissing, waarin de huidige vistechnieken alles op hun pad vernietigen. Bijvangst zoals onder andere haaien, schildpadden, dolfijnen worden dood terug de zee ingegooid. Deze vistechnieken zorgen er ook voor dat al het prachtige koraal afsterft door de netten die over de zeebodem alles meenemen dat ze tegenkomen.

Sri Lanka, blue whale
Foto Reisverslaafd: Sri Lanka blue whale
Snorkelen Bonaire
Foto Reisverslaafd: Bonaire

Door onze reizen naar Azië, het Midden-Oosten en Afrika, zijn we in aanraking gekomen met de fantastische keukens van deze landen. Veel gerechten hier zijn veganistisch en behoren inmiddels tot onze favorieten. Inmiddels doe ik een poging om ze zelf ook zoveel mogelijk zelf te maken. Mijn recepten wil ik graag met jullie gaan delen en wordt onderdeel van onze website.

Veganisme
Foto Reisverslaafd: Israel humus falafel
Veganisme
Foto Reisverslaafd: India curry's
Veganisme
Foto Reisverslaafd: Dubai Syrische keuken

Waarom leven als veganist?

Mijn leven veranderde van carnivoor naar vegetariër. Tot ik meer ging lezen over veganisme. Want ook hier draait het om massaconsumptie en massaconsumptie leidt altijd tot dierenleed. In de melkveehouderij zijn koeien continu zwanger om melk te kunnen produceren en worden de kalfjes die steeds geboren worden direct bij hun moeder weggehaald. Daarnaast blijkt ook dat zoveel melk eigenlijk helemaal niet goed voor ons is. Het is immers bedoeld om een kalf te laten groeien, niet een mens.

‘Voor ons hoeft er geen dier te sterven’

Een van onze kernwaarden is liefde. Niet alleen liefde voor elkaar en je medemens, maar ook liefde voor dieren (lees ook onze blog over kernwaarden in je leven). In de keuze om als veganist door het leven te gaan, staat bij ons dierenleed op nummer 1. Voor ons hoeft er geen dier te sterven, zeggen we altijd als ons dit gevraagd wordt.

Met de hond op vakantie
Foto Reisverslaafd: Nelson
Met de hond op vakantie
Foto Reisverslaafd: Nelson

Eet je dan nooit meer stiekem een klein stukje vlees?

‘Mis je dan nooit een goed stuk vlees of vis?’, wordt me regelmatig gevraagd. Met name in het begin mis je de structuur, de geur en smaak. Dat blijft een conditionering van je zintuigen, die overigens op den duur steeds meer verdwijnt. Die enkele keer nog dat ik denk aan die heerlijke biefstuk, krijg ik direct het bewustzijn van hoe die op mijn bord is gekomen. Daarmee verdwijnt mijn ego en ook direct de behoefte ernaar.

Momenteel zijn er ook prima vervangers die inmiddels bijna identiek zijn, waarin zelfs de structuur en smaak al vrij aardig gekopieerd worden. Daarnaast zijn er prima heerlijke plantaardige recepten te maken, waarvan je het bestaan nooit hebt gekend. Door veganist te worden, gaat er dus zelfs een hele nieuwe mooie wereld voor je open.

Persoonlijk ben ik 100% vegetariër. Ik zal dus nooit vlees of vis eten. Waar mogelijk leef ik veganistisch, laten we zeggen 98%. Er is op Bonaire namelijk ook soja-, haver- en amandelmelk verkrijgbaar. Echter geen veganistische kaas, dus daar ‘zondig’ ik zo heel af en toe nog wel eens. Nogmaals, dit is iets persoonlijks. Iedereen maakt zijn eigen keuzes.

Verschillen tussen vegetariër en veganist

We merken vaak dat nog niet helemaal duidelijk is wat de verschillen zijn tussen een vegetariër en een veganist. Laatst boekten we een uitje, waarbij we aangaven dat we veganist zijn. De reactie was: ‘Ok, maar eten jullie dan ook geen vis?’. Het is lastig om een juiste definitie te koppelen aan de term vegetariër en veganist. Daarom onderstaand een overzicht die de vegetariërsbond hanteert.

Vlees
Vis
Ei
Zuivel
Pescotariër
Nee
Ja
Ja
Ja
Vegetariër
Nee
Nee
Ja
Ja
Ovo-vegetariër
Nee
Nee
Ja
Nee
Lacto-vegetariër
Nee
Nee
Nee
Ja
Veganist
Nee
Nee
Nee
Nee

Wat houd je tegen om als veganist te gaan leven?

Conditionering

Conditionering die je meekrijgt vanuit jouw wereld en mensen om je heen, beïnvloeden jouw keuzes onbewust. Jouw ouders zijn waarschijnlijk geen veganisten. Dus als kind kreeg jij onbewust mee dat het normaal is dat je vlees, vis en zuivelproducten eet of drinkt. Daarnaast beïnvloeden deze machtige industrieën ons. De belangen zijn dusdanig groot, dat de waarheid rondom het milieu en het dierenwelzijn de doofpot ingaan. Ook is ons altijd voorgeschoteld dat we deze producten nodig hebben om gezond te blijven. We kennen allemaal nog wel de reclame ‘melk de witte motor’. Vlees, vis en zuivel zou namelijk noodzakelijk zijn om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar is dat ook zo? Geloof niet alles en stel jezelf altijd goede vragen om tot goede inzichten te komen. Goede vragen, bewustzijn en doorzettingsvermogen zijn hier de sleutel om uit die conditionering te ontsnappen. Meer lezen over conditionering en mindset? We schreven hierover de blog: ‘Op zoek naar een vrije mindset in de huidige consumptiemaatschappij’.

Je bewustzijn niet ‘willen’ accepteren

Ons ego spreekt altijd, ego loslaten helpt in het vinden van je authenticiteit. Het vinden van je ware zelf en bewust leven is ontzettend moeilijk in de huidige maatschappij vol verwachtingen en prikkels. We willen per se dat sappige, malse stuk vlees, die heerlijke sashimi tonijn of lekkere volle yoghurt als ontbijt. Voeden ons ego door ons bewustzijn te verdringen naar de achtergrond om ons uiteindelijk niet schuldig te voelen. We houden onze ware ik voor de gek en geven dit door aan onze kinderen.

Iedereen bezoekt volgens mij wel eens een kinderboerderij waarin we de dieren allemaal zo schattig vinden. Hier mogen kinderen de geit, koe, varken en de kuikentjes aaien of vasthouden en hebben de dag van hun leven. Vervolgens staat er ‘s avonds kippensoep, een karbonade en yoghurt op het menu en zijn we direct vergeten hoe dat nu op ons bord terecht is gekomen. Als het ego weer spreekt en we geven daaraan toe, proberen we onszelf te verontschuldigen. Het varken is immers toch al geslacht, dus wat maakt het uit dat ik daar ook een stukje van eet? Kortom, blijf meer bewust en zet door.

Roepen als een blinde in de woestijn

Een aantal jaar geleden was veganisme nog iets dat niet gedragen werd als een maatschappelijke norm. Veelal werd je niet gehoord door de massa en in een hokje geplaatst. De adoptie van nieuwe goede bewegingen moet omarmt worden door een groter publiek om de toetreding eenvoudiger te maken. Gelukkig gebeurt dat ook. De schappen in de supermarkt liggen tegenwoordig namelijk vol met vegan producten, waarvan inmiddels de prijzen ook prima zijn. Het veganisme is al veel meer onderdeel van de huidige maatschappij. Op deze manier wordt de keuze die je altijd zelf nog maakt makkelijker gemaakt.

De voordelen van veganisme

Voorkom dierenleed

  • De leefomgeving van deze dieren is zo slecht dat dit leidt tot stress en ziektes. Vaak zien dieren nooit daglicht en leven tussen staal en beton. Dieren worden zelfs aangepast aan de leefomgeving, waarbij ingegrepen gedaan worden aan de dieren, zodat ze elkaar niet kunnen verwonden.
  • Dieren worden gefokt voor een zo snel mogelijke productie. Waarbij de dieren misvormt raken en een onwaardig bestaan leiden. Een goed voorbeeld hiervan is de plofkip.
  • Dieren zijn continu zwanger om melk te kunnen produceren. Kalfjes worden direct bij hun moeder weggehaald net als kuikentjes van de kippen. Van moederzorg is hier dus geen sprake.
  • Ten slotte het transport. Dieren worden in een veel te kleine ruimte op elkaar gepropt en met name de internationale transporten leggen soms enorm lange afstanden af, naar de slachterijen. Om nog maar niet te spreken over de manier van slachten in de slachthuizen.

Veganisme is beter voor het milieu en onze aarde

  • Veeteelt is de grootste bron van uitstoot van broeikasgassen en dus verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Daarnaast heeft de bioindustrie een negatieve invloed op water, lucht en bodem.
  • Natuur sneuvelt en wordt gebruikt als landbouwgrond om al deze dieren van voer te kunnen voorzien. De biodiversiteit op zowel land als in de zee wordt verstoord en daarmee verdwijnt langzamerhand de mooie flora en fauna op onze aarde.

Veganisme is beter voor je gezondheid

  • Plantaardige voeding is beter voor je gezondheid, mits je ervoor zorgt dat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt (onder andere B12 en calcium).
  • Je verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Ook is er minder kans op bepaalde kankers en diabetes type 2.
  • Dieren worden volgestopt met antibiotica om ziektes te voorkomen. Hierdoor krijgt de mens een antibioticaresistentie.

Tot slot

Dit is zeer zeker geen blog waarin wij ons veganisme op willen dringen of niet-veganisten willen veroordelen. Wij willen enkel mensen meer bewust laten kijken naar wat het betekent om als veganist door het leven te gaan en waarom en hoe wij tot deze keuze zijn gekomen. Uiteindelijk maakt iedereen zijn eigen keuzes, maar maak ze dan wel bewust.

Veganisme
Factsheet Documentaire Cowspiracy

Kijk ook zeker eens op ons Instagramaccount Reisverslaafd.

Deel deze post
Bart de Wijs
Bart de Wijs
Articles: 6