Aruba

Op vakantie naar de Caribbean? De verschillen tussen Aruba en Bonaire

In deze blog vertelt Ineke van Elements of Aruba over de verschillen tussen Aruba en Bonaire. Ook al zijn het allebei Caribische eilanden waar altijd de zon schijnt, de wind waait en de zee de meest prachtige blauwe kleuren heeft, deze tropische eilanden verschillen wel degelijk. Na een bezoek aan Bonaire is Ineke nu natuurlijk de expert om de eilanden Aruba en Bonaire te vergelijken.

De verschillen tussen Aruba en Bonaire

Zoals jullie natuurlijk weten zijn wij smoorverliefd op Bonaire, maar Ineke en Frank van Elements of Aruba hebben hun hart verloren aan Aruba. Begin 2018 zijn zij naar Aruba geëmigreerd en runnen nu een fantastische boutique vakantie-accommodatie. 

Elements of Aruba is een kleinschalig complex met 3 royale en smaakvol ingerichte vakantieappartementen, gelegen in een fraaie beeldentuin met wuivende palmbomen en een heerlijke lounge pool.

Toen Frank en Ineke een weekend op Bonaire waren, was het de hoogste tijd voor een ontmoeting in ‘real life’, na jarenlang online contact. Tijdens een gezellige en inspirerende vrijdagmiddagborrel raakten we niet uitgepraat over het (eiland)leven en toekomstdromen. 

In deze blog vertelt Ineke van Elements of Aruba over de verschillen tussen Aruba en Bonaire. Ook al zijn het allebei Caribische eilanden waar altijd de zon schijnt, de wind waait en de zee de meest prachtige blauwe kleuren heeft, deze tropische eilanden verschillen wel degelijk. Ineke is nu natuurlijk de expert om de eilanden Aruba en Bonaire te vergelijken.

Ineke aan het woord:

Bonaire is rustiger

We hebben op Bonaire rondgereden op een scooter, wat wij heerlijk vonden. Dat kan daar ook heel makkelijk, want het verkeer is helemaal niet druk. In vergelijking met Aruba is het echt heel rustig op de weg.  

Hoewel het eiland Aruba ongeveer de helft kleiner is dan Bonaire, wonen er 5-6 keer zoveel mensen. Dus er is veel meer bebouwing en er zijn veel meer wegen op Aruba dan op Bonaire. Het betekent ook dat er veel meer auto’s zijn (ongeveer 70.000). De meeste Arubanen gebruiken 2 auto’s, omdat ze allemaal naar hun werk moeten en hun kinderen met de auto naar school brengen. 

Fietsen en scooters zie je nauwelijks op Aruba. Arubanen vinden het te gevaarlijk om te fietsen (slechte wegen, geen fietspaden, verkeer is geen fietsers gewend), maar zeker ook te warm. Er wordt wel heel erg veel gemountainbiked in de natuur.

Mangel Halto Aruba
Foto: Reisverslaafd; Mangel Halto Aruba
verschillen tussen Aruba en Bonaire
Foto: Reisverslaafd: Weg Bonaire Zuid

De natuur op Bonaire is prachtig

De natuur op Bonaire is werkelijk prachtig! Wat hebben we daar erg van genoten. Omdat Bonaire veel minder dichtbevolkt is dan Aruba, is een groter deel van het eiland nog natuur. 

Bekend is ook dat er al veel langer aandacht voor natuurbehoud op Bonaire is. Dat is heel goed te zien. De kustweg langs alle snorkelplekken is geweldig mooi. Wij hebben Washington Slagbaai National Park nog niet bezocht, maar daar horen wij ook mooie verhalen over. 

De Noordkust van Aruba is ook een geweldig mooi natuurgebied, maar helaas zijn er hele stukken zwaar beschadigd door de vele ATV/UTV’s die hier iedere dag rondtoeren met toeristen. Vinden wij heel erg jammer. De Aruba National Park Fundation heeft gelukkig een begin gemaakt met het aan het aan banden leggen van deze ATV/UTV’s door niet meer toe te staan, dat ze het Arikok National Park in mogen om de National Pool daar te bezoeken.  

Wij hebben een e-gids ARUBA HIKE TRAILS gemaakt om mensen, localen én toeristen, te stimuleren juist te gaan hiken op Aruba. Goed voor je lichaam en geest, plus het kan ook heel goed. Nieuwsgierig naar hikes op Aruba? Lees dan onze blog met 5 goede redenen om te hiken op Aruba. Je kan de meest fantastische wandelingen maken met een grote afwisseling van landschappen. En het fijne is: je komt bijna niemand tegen.

Wij hebben op Bonaire niet gehiked. Daarvoor waren we te kort op het eiland, maar ik kan me helemaal voorstellen dat het op Bonaire geweldig is om te doen. Wil je graag gaan hiken op Bonaire? De beste wandelingen vind je in de blog ‘De 7 mooiste hikes van Bonaire’.

Slagbaai National Park Bonaire
Foto: Reisverslaafd; Slagbaai National Park Bonaire
Arikok National Park Aruba
Foto: Armando Goedgedrag; Arikok National Park Aruba
Red Hill Hike Bonaire
Foto: Reisverslaafd; Red Hill Hike Bonaire

Kralendijk, gezellig en levendig

Kralendijk is klein, maar gezellig en levendig! Met een aantal leuke boetiekjes. Op Bonaire vind je geen grote ketens zoals Zara of Mango, die je wel in het centrum van Oranjestad aantreft. Maar je hebt er wel een paar heel leuke winkeltjes, zoals Moana en Beachvibes waar de collectie helemaal gericht is op het eilandleven.  

In Oranjestad komen jaarlijks vele cruiseschepen aan. Voor corona waren dat er 375 schepen per jaar met heel veel dagjestoeristen. Met name voor deze toeristen is er in Oranjestad ook de luxe Renaissance Mall. Makkelijk te bereiken vanaf de cruise terminal. Met merken als Louis Vutton, Prada, Michael Kors, Gucci, Dolce & Gabbana, Carolina Herrera, Tag Heuer, Kate Spade, Chopard, Rolex en Cartier. Zeer in trek bij met name de veelal Amerikaanse cruisetoeristen.

Aruba is multicultureel

Bonaire is véél Nederlandser. Je hoort bijna alleen maar Nederlands en Papiamentu om je heen, en we zijn een paar Engelsen en Amerikanen tegengekomen. Bonairianen spreken ook opvallend goed Nederlands. 

Aruba is 4-talig : Papiaments-Nederlands-Engels-Spaans. De populatie is een mengelmoes van heel veel nationaliteiten, voortkomend uit de industriële ontwikkeling. Daardoor zijn er jarenlang uit verschillende windstreken op de wereld naar Aruba getrokken, omdat daar werk was.

Voor de meeste Nederlanders is Aruba een tijdelijke (werk)bestemming. We kregen de sterke indruk, dat veel Nederlanders op Bonaire vooral een 2e huis op Bonaire hebben. Er zijn wel super veel Nederlandse stagiaires op Bonaire, die overal in de horeca en het toerisme werken. Op Aruba is dit een stuk minder het geval.

Aruba heeft de mooiste stranden

Voor duikers en snorkelaars is Bonaire een waar paradijs, maar een strandbeleving als op Aruba met de lange witte stranden ontbreekt. Ons favoriete strand op Aruba is Eagle Beach, wat tot de top 5 stranden van de wereld behoort. Een super groot strand, waar het nooit druk is, waar je gewoon aan het strand gratis kan parkeren en altijd wel een parkeerplaatsje vrij is. Met helder azuurblauw water en strandzand wat nooit te heet wordt onder je voeten. We wonen daar maar 5 min rijden vandaan. 

Bonaire heeft maar een paar stranden waar het heerlijk vertoeven is. Sorobon vonden wij helemaal leuk. Zonnen doe je op Bonaire op een strandbedje bij een aantal gave beachclubs zoals Ocean Oasis of koop een dagpas bij Delfins Beach Resort, hippe beachclubs die hebben we dan op Aruba weer niet. Op zoek naar de mooiste stranden van Bonaire? Kijk dan zeker even naar de blog ‘De 7 mooiste stranden van Bonaire’

Aruba Eagle Beach
Foto: Reisverslaafd; Eagle Beach Aruba
Bonaire Pink Beach
Foto: Reisverslaafd; Pink Beach Bonaire

Lekker eten

Er zijn genoeg plekken, waar je lekker kunt eten. Er staat veel verse vis op de kaart, maar vegan/vegetarisch eten is nog niet echt ‘ingeburgerd’ op Bonaire. 

Ze zeggen dat Aruba meer dan 200 restaurants heeft, van zeer chic en prijzig tot een grote variëteit aan zeer betaalbare foodtrucks en alles wat daar tussen zit. Locale Arubaanse gerechten zijn er wel, maar er zijn niet veel restaurants, die deze op de kaart hebben staan. 

Vegetarisch, vegan, healthy food is steeds meer upcoming op Aruba. Het aantal restaurants waar je ‘healthy’ kan eten groeit absoluut, maar tegelijkertijd groeit ook het aantal fast food restaurants. Healthy food is zeker nog gemeengoed bij de Arubaanse bevolking.

Elements of Aruba
Foto Elements of Aruba: Ineke en Frank op Bonaire
Ocean Oasis
Foto Elements of Aruba: Ocean Oasis Bonaire

Bonaire paradijs voor duikers

Wij vonden het superleuk om een paar dagen op Bonaire te zijn en vooral ook om met eigen (‘professionele’) ogen te hebben gezien hoe het daar is. Écht anders dan op Aruba, vinden wij. Rustiger, een andere sfeer wat dus ook een ander karakter geeft. 

De twee eilanden zijn echt verschillend van elkaar. Duikers/snorkelaars zijn de belangrijkste toeristische doelgroep op Bonaire. Als je net als wij geen duiker bent, dan is een weekje Bonaire volgens ons voldoende om alle mooie plekken op het eiland te zien.

Zelf op onderzoek uit

Wij vinden het erg leuk om de bovenstaande verschillen tussen Aruba en Bonaire van Ineke te lezen. Wil je meer weten over het leven op Aruba? Dan is het erg leuk om de actieve Facebookpagina van Frank en Ineke te volgen.

Samen met Kimberley van @justgoglobal ben ik op vakantie geweest naar Aruba. Uiteraard verbleven we bij het prachtige Elements of Aruba. Ben je benieuwd naar mijn ontdekkingstocht op One Happy Island Aruba? Je leest het in onze blog ‘Op vakantie naar Aruba | de beste tips voor accommodatie en huurauto’. Voor het laatst was ik in 2017 in Aruba en die foto’s vind je hier.

Met name de rust van Bonaire spreekt ons nog steeds ontzettend aan. Er is vrijwel niets en daarom ook weinig om je druk over te maken. Ook als minimalist is het heerlijk toeven op dit kleine, prachtige eiland in de Caribbean, je hebt minder verleidingen en geeft dus echt minder geld uit. Over de consumptiemaatschappij in de westerse samenleving schreven we eerder de blog “Op zoek naar een vrije mindset in de huidige consumptiemaatschappij”

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een beter beeld bij de verschillen tussen Aruba en Bonaire. Ga je graag op vakantie naar Bonaire of Aruba? Bekijk onze blog met de leukste accommodaties op Bonaire. Boek hier ook meteen je ticket. Geïnteresseerd in vakantietips op Bonaire? We schreven eerder een blog waar je de beste tips vindt voor een vakantie naar Bonaire.

Kijk ook zeker eens op ons Instagramaccount Reisverslaafd.

Wil je graag op de hoogte blijven van al onze nieuwste content en  blogs? Vul dan hier je naam en emailadres in.

Deel deze post
Reisverslaafd
Reisverslaafd
Articles: 24