Washington Slagbaai National Park Bonaire | Een plek waar alles samenkomt

Een grote hoeveelheid bezoekers van Bonaire slaat het nationale park over tijdens hun vakantie. Zonde, vinden wij, want dit nu precies de plek waar je Bonaire op zijn best te zien krijgt. Een plek waar alles samenkomt en die je dus echt niet mag overslaan als je hier bent.

Bon dia! Wij zijn Bas en Jessica. Na ons verblijf van een heerlijk half jaar op Bonaire in 2021 besloten we het roer om te gooien en te emigreren. Sinds eind 2022 mogen we dit eiland ons thuis noemen en zijn we gestart met het organiseren van privétours onder de naam HopiBonaire. We laten bezoekers van Bonaire graag de verborgen schatten van het eiland zien. Onze favoriete plek? Zonder twijfel is dat Washington Slagbaai National Park, oftewel Slagbaai.

Washington Slagbaai National Park

Opgericht in 1969 werd Washington Slagbaai National Park het eerste nationale park van Caribisch Nederland. Met een grootte van meer dan 56 hectare is Slagbaai ook het grootste beschermde natuurgebied (op land) van het Caribisch deel van ons koninkrijk. Tijdens de koloniale periode bestond het stuk land dat nu het nationale park is uit twee plantages, Washington en Slagbaai. Het museum bij de ingang van het park gaat uitgebreid in op deze periode. Het park heeft een enorme diversiteit aan flora en fauna en is een walhalla voor de natuurliefhebber. Je kunt hier vrijwel zeker de grote vier spotten: de flamingo, de pelikaan, de caracara en de groene leguaan.

Washington Slagbaai National Park
Foto Bas & Jessica: Een groene leguaan op het strand van Boka Slagbaai

Voordat je gaat

Je kunt het park op eigen gelegenheid bezoeken of via een tour met een lokale gids. Het voordeel van een georganiseerde tour is uiteraard dat je je geen zorgen hoeft te maken over de voorbereidingen. Daarnaast kom je met een lokale gids meer te weten over de natuur, de geschiedenis en het ontstaan van het park. Zelf het avontuur aangaan kan natuurlijk ook. Het is belangrijk om met een goede auto het park in te gaan, want alle wegen zijn onverhard. Een grote auto, zoals een truck of SUV, is dan ook de beste optie. Check van tevoren wel bij het verhuurbedrijf of je met de auto het park in mag en of ze je komen helpen bij pech.

In Washington Slagbaai National Park zijn geen voorzieningen. Je zult dus voor de hele dag genoeg eten en drinken mee moeten nemen en vooral voldoende drinkwater is daarbij een must. Pak daarnaast ook je snorkelset in. In het park is één van de mooiste snorkelplekken van Bonaire te vinden.

Twee routes

In het park kun je kiezen uit twee routes, de gele en de groene. De lange (gele) route volgt de hele noordpunt van Bonaire en start langs de ruige oostkust. De golven klappen hier vaak spectaculair tegen de kliffen omhoog. Op dit zoute land wil maar weinig groeien, waardoor het landschap soms buitenaards aanvoelt. Meer westelijk verliest het zout zijn invloed. Daar vullen vooral de machtige kadushicactussen het rotsachtige landschap.

Met de korte (groene) route snijd je een stuk van de lange route af. Deze route voert je door het binnenland, waardoor je eerder bij de bezienswaardigheden van de westkust aankomt. Deze route neem je ook voor het beklimmen de Brandaris, het hoogste punt van Bonaire.

Washington Slagbaai National Park
Foto Bas & Jessica: Seru Grandi aan de ruige oostkust

De hoogtepunten

Kies je voor de lange route, dan is één van de eerste hoogtepunten Playa Chikitu. De kracht van de zee is hier heel indrukwekkend. Even verderop zie je het machtige rotsplateau van Seru Grandi. Aan het einde van het plateau ligt de Suplado Blowhole. Vooral als het hard waait is dit een stop die je niet mag missen. Vanaf hier kun je rustig doorrijden tot aan Playa Funchi, waar de korte en lange route zich weer samenvoegen.  Onderweg zijn er genoeg leuke plekjes om even de auto aan de kant te zetten. Playa Funchi vinden wij de ideale stop voor een picknick. In de saliña zijn vrijwel altijd flamingo’s te zien en op de diverse picknickbankjes is het goed toeven. Je kunt hier een frisse duik nemen, maar wij raden aan om dat pas verderop in het park te doen.

Washington Slagbaai National Park
Foto's Bas & Jessica: Playa Funchi: flamingo’s en de blauwe zee in één stop
Washington Slagbaai National Park

Een stukje verderop is het mooiste strandje van het park te vinden, Wayaka II. Vanaf de parkeerplaats brengt een trap je naar dit idyllische zandstrandje. Ook de onderwaterwereld stelt hier nooit teleur. Je wordt er meteen welkom geheten door de grappige smooth trunkfish. De bijzondere kanalen in het rif leiden je naar dieper water, waar er tussen de prachtige koraalformaties grote groepen black durgeons doorzwemmen. De twee strepen op deze zwarte vissen lichten in het zonlicht bijzonder fel op.

Washington Slagbaai National Park
Foto Bas & Jessica: Het prachtige strandje Wayaka II.
Washington Slagbaai National Park
Foto Bas & Jessica: De smooth trunkfish verwelkomt je.
Washington Slagbaai National Park
Foto Bas & Jessica: Een octopus op het rif bij Wayaka II.

­Een ander onbetwist hoogtepunt van Washington Slagbaai National Park is Boka Slagbaai. Hier kun je wat rusten in de schaduw van de bomen of van de historische gebouwen. Wie nog niet genoeg heeft van het water, doet er nog een verkoelend zwempje. De thrill seeker waagt een sprong in zee van de hoge rotsen aan de zuidkant, maar ook zonder sprong in het diepe is dit klimmetje een aanrader. Op het paadje dat over de rotsen voert, maak je de mooiste foto van de baai. Hier kun je bovendien flinke leguanen aantreffen. Kijk tenslotte ook eens in de saliña achter de baai. In het ondiepe water jagen allerlei prachtige reigers en met een beetje geluk zijn ook de pelikanen op jacht die zich spectaculair op hun prooi storten.

Washington Slagbaai National Park
Foto Bas & Jessica: De hoge rotsen aan de zuidkant van de baai.
Washington Slagbaai National Park
Foto Bas & Jessica: Met een beetje geluk gaan de pelikanen op jacht.

Slagbaai met een extraatje

De meeste bezienswaardigheden van Washington Slagbaai National Park zijn jaarrond een bezoekje waard, maar sommige seizoenen en weersomstandigheden kunnen je bezoek aan Slagbaai een extraatje geven. Op Bonaire staat bijna het hele jaar door een lekkere bries. Op de dagen dat het echt stevig waait, bezoek je natuurlijk de Suplado Blowhole. Maar Slagbaai is een tweede blowhole rijk, de Lagadishi Blowhole. Om deze te bezoeken laat je de auto nog even bij de ingang staan en ga je te voet het park in. Al snel vind je het startpunt van de Lagadishi hike aan je rechterhand. Naast de spectaculaire blowhole biedt deze wandeling je ook een uniek uitzicht op Saliña Matijs en de vele flamingo’s die hier hun voedsel vinden én loop je langs Playa Chikitu. Deze wandeling is dus zeker de moeite waard en is een leuke actieve start van je dag.

Washington Slagbaai National Park
Foto Bas & Jessica: De Suplado Blowhole

Vanaf januari is het enkele maanden iets koeler op Bonaire: ideale omstandigheden om de Brandaris te bedwingen. Zorg dat je rond openingstijd (8.00 uur) bij het park aankomt en pak meteen de korte route naar het startpunt van deze wandeling. Rond dit tijdstip brandt de zon nog niet zo fel. Echt koel wordt het echter nooit op Bonaire, dus de temperaturen zullen de beklimming sowieso uitdagend maken. Neem dus een flinke hoeveelheid water mee omhoog en draag een petje om je te beschermen tegen de hete zon. Richting de top is het af en toe even klauteren, dus ondanks de hitte zijn dichte schoenen een must. Is het de moeite waard? Zeker! Van de vele vergezichten die Bonaire rijk is, biedt de Brandaris je veruit de allermooiste.

Washington Slagbaai National Park
Foto Bas & Jessica: Onderweg naar de top van de Brandaris kom je al veel indrukwekkende vergezichten tegen

Tijdens de drogere maanden op het eiland (maart tot september) beginnen de vogels van Washington Slagbaai National Park dorst te krijgen. Ze verzamelen zich om te drinken bij de twee zoetwaterbronnen: Pos Mangel en Put Bronswinkel. In deze periode bruist het hier van het leven. Bij aankomst zullen de dieren snel een veilig heenkomen zoeken, maar als je even rustig in de schaduw blijft zitten, komen ze langzaam maar zeker terug. Wie weet kom je oog in oog te staan met een drinkende caracara!

Washington Slagbaai National Park
Foto Bas & Jessica: Een caracara die komt drinken bij Pos Mangel.

Tot slot

Wij sluiten een dag in het park altijd af met een koud biertje tijdens een laatste stop op weg naar de uitgang. Dat smaakt extra goed in de vogelkijktoren, met uitzicht op de flamingo’s. Een andere mooie plek om af te sluiten is de Juwa Pass. Op deze top heb je prachtig uitzicht op het ruige binnenland.

Washington Slagbaai National Park
Foto Bas & Jessica: Het uitzicht vanuit de vogelkijktoren.

Hopelijk heb je door deze blog heel veel zin gekregen om dit prachtige park te bezoeken. Caracara’s, leguanen, flamingo’s, pelikanen, ruige kusten, vergezichten, historische gebouwen, idyllische baaitjes en een prachtige onderwaterwereld: te veel om over te slaan! 

Nieuwsgierig naar meer mooie foto’s? Kijk ook zeker eens op ons Instagramaccount. 

Naast een bezoek aan Washington Slagbaai National Park is er natuurlijk nog veel meer moois te zien en beleven op Bonaire. Ben je op zoek naar de beste tips voor een schitterende vakantie op Bonaire, kijk dan hier. Ook de onderwaterwereld van Bonaire is fascinerend. Benieuwd naar de mooiste plekken om te snorkelen op Bonaire? Deze lees je hier.

Deel deze post
HopiBonaire
HopiBonaire
Articles: 1