Bonaire rondvlucht

Nomad Life Europa | Leef je legende

Het leven in het buitenland kan een spannend en prachtig avontuur zijn, maar soms komt er een moment waarop je besluit om te kiezen voor een andere belevenis. In deze blog nemen we je mee op een avontuurlijke reis en delen we onze nieuwe plannen, waardevolle inzichten en tips en tricks om je te helpen bij het kiezen van jouw droomleven. We hopen je te inspireren om het bekende achter je te laten en het onbekende te verkennen. Bereid je voor om je grenzen te verleggen, angsten te overwinnen en het leven te ervaren.

Het leven in het buitenland kan een spannend en prachtig avontuur zijn, maar soms komt er een moment waarop je besluit om te kiezen voor een andere belevenis. In deze blog nemen we je mee op een avontuurlijke reis en delen we onze nieuwe plannen, waardevolle inzichten en tips en tricks om je te helpen bij het kiezen van jouw droomleven. We hopen je te inspireren om het bekende achter je te laten en het onbekende te verkennen. Bereid je voor om je grenzen te verleggen, angsten te overwinnen en het leven te ervaren.

Op onze boekenpagina vind je boeken die ons inspireren. Met name het boek ‘De Alchemist’ van Paulo Coelho gaf ons het extra inzicht om deze volgende stap in ons leven te zetten. 

Kernwaarden in balans

Er zijn een heleboel aspecten die je gevormd hebben tot wie je bent en wat je doet. Voor ons steekt er hier één met kop en schouders bovenuit, dat is namelijk avontuur. Wij zijn gevormd door de ervaringen die we hebben opgedaan tijdens onze reizen en onze emigratie naar Bonaire. De avonturen die wij hebben beleefd, hebben ons gemaakt tot wie we nu zijn en wat we nu doen. Meer over onze lifestyle kun je teruglezen in de blogs die we al schreven.

India
India

Emigreren naar Bonaire was een ontzettend mooi avontuur, maar een avontuur kent ook een begin- en eindpunt. We ondervinden dat het moeilijk is om vanaf Bonaire meer van de wereld te zien. Avontuur staat voor ons voor het ontdekken van nieuwe dingen. Daarnaast zijn de meeste van onze dierbare vrienden en familie allemaal al één of meerdere keren op bezoek geweest, maar ook zij blijven niet komen. De afstand tussen Bonaire en Nederland voelt steeds groter. Onze kernwaarden avontuur en liefde waren al een tijdje niet meer in balans.

Israel
Israël
Israel
Israël

En zoals we allemaal weten: de tijd tikt, het leven is niet oneindig. Voor ons is Bonaire niet het eindstation. Er is nog zoveel meer op deze mooie wereld te zien en te beleven. Alles blijft continu in verandering, ook jouw leven en de balans in jouw kernwaarden. Het is goed om daar dus regelmatig bij stil te staan, te evalueren en daar dan tenslotte iets mee te doen. Voor je het weet, is het te laat. In het boek ‘Think & Grow Rich’ lazen wij deze rake woorden:

Het leven is een schaakbord en de speler tegenover je is de Tijd. Als je aarzelt voordat je een zet doet of niet tijdig reageert, worden je pionnen door de Tijd van het bord geveegd. Je speelt tegen een tegenstander die besluiteloosheid niet tolereert.
- Think & Grow Rich

Waarom kiezen wij voor een nieuw avontuur?

Magie

Wij zijn dol op de magie van het onbekende: het is gemakkelijk om vast te houden aan het bekende en vertrouwde, maar er is iets magisch aan het onbekende. Het prikkelt onze zintuigen, vergroot onze nieuwsgierigheid en opent de deur naar onverwachte mogelijkheden. Het heeft ons al veel moois gebracht.

Japan
Japan

Overwinnen van angsten

Een nieuw avontuur aangaan gaat vaak gepaard met angst, zo ook bij ons. Angst voor het onbekende, angst voor mislukking, angst voor verandering en angst om op te geven wat we op dit moment hebben. Ons hart zegt ons dat we weer avonturen moeten beleven, daarvoor moeten we wederom een grote opoffering doen; Bonaire verlaten. Niet meer zwemmen in een van de mooiste zeeën van de wereld, niet meer elke dag het zonnetje op je bol voelen en niet meer de ‘island vibe’ ervaren. Door al bovengenoemde angsten te omarmen en ze te overwinnen, groeien we wel als persoon. Wij hebben dus opnieuw de drie vijanden besluiteloosheid, twijfel en angst uitgeschakeld en laten ons weer verrassen door wat het leven buiten onze comfortabele tropische bubbel te bieden heeft.

Stranden Bonaire
Bonaire
Kinderloosheid
Bonaire
klein Bonaire
Bonaire

Uit je comfortzone treden

Onze comfortzone is als een veilige tropische bubbel waar we ons prettig en vertrouwd voelen. Soms is het nodig om die bubbel te doorbreken om weer te groeien en te bloeien. Het is essentieel voor persoonlijke ontwikkeling en het ervaren van nieuwe avonturen, vinden wij. Wij dagen je uit om ook een stap buiten de comfortzone te zetten en de wereld met nieuwe ogen te zien. Een nieuw avontuur brengt nieuwe ervaringen met zich mee. Of het nu gaat om het ontdekken van een nieuwe cultuur, het aangaan van nieuwe uitdagingen of het leren van nieuwe vaardigheden, elke ervaring vormt je als persoon. 

Binnen je comfortzone worden na een tijd alle dagen hetzelfde. Als alle dagen hetzelfde worden, groei je niet meer. Door avonturen te maken, blijven we groeien en nieuwe dingen leren en ontdekken. Als je te lang blijft hangen, kom je tot stilstand. Door in beweging te blijven, ontstaan er weer nieuwe dingen op je pad. Het geluk zit hem niet in je eindbestemming, maar de reis erheen.

Zwitserland
Zwitserland

Wat is ons plan?

Na drie jaar wonen op Bonaire, is het voor ons dus tijd om weer uit de comfortzone te stappen en een nieuw avontuur aan te gaan. Waarom kiezen voor het traditionele pad als je weer een ander avontuur kunt kiezen?

Nomad Life Europa
Slovenië

Het is tijd om onze grenzen weer te gaan verleggen en een nieuw avontuurlijk hoofdstuk te starten: Nomad Life Europa. Samen met onze dieren gaan wij door Europa reizen. Eind 2023 keren we terug naar Europa. Daar gaan we, als een nomade met onze dieren rondtrekken. We hebben ontzettend veel gezien buiten Europa, maar dit werelddeel heeft ook heel veel moois te bieden. Wij kijken enorm uit naar de heerlijke veganistische opties in Europa, de hikes door de bergen van Oostenrijk, de lekkerste koffie en pizza’s in Italië, croissantjes in Frankrijk, de Spaanse finca in de bergen boven Malaga en uiteraard kijken we het meest uit naar het weerzien met onze familie en vrienden.

Schotland
Schotland

Ook verheugen wij ons enorm op onze eerste reis in 2024 naar ons geliefde Midden-Oosten, we hebben een reis geboekt naar Qatar en Oman. Wij kijken weer uit naar het ontmoeten van nieuwe culturen, mensen en landschappen. Kortom, we zijn toe aan een ander uitzicht, dat zorgt voor een ander inzicht.

Jordanie
Jordanië

Leren van nieuwe avonturen

Ons avontuur op Bonaire

Wij hebben enorm geleerd van ons avontuur op Bonaire. We hadden het ook niet kunnen doen, maar dan hadden we nooit het mooie Bonaire leren kennen, nooit Papiamentu geleerd, nooit geleerd echt veel minder materialistisch te leven, nooit geleerd over echte vriendschappen, nooit geleerd over de prachtige natuur, nooit Teddy en Hazel kunnen redden van de dood en nooit geleerd dat je groeit door uit je comfortzone te komen. 

Hiken op Bonaire
Bonaire
Beach sunset Bonaire
Bonaire
Stranden Bonaire
Bonaire

Ook hebben we geleerd om met veel minder veel gelukkiger te zijn. We leven hier midden in de natuur, met weinig prikkels om ons heen. Bij onze woning hebben we een schitterende natuurtuin, vol leven, waar we altijd de rust vinden. Die rust vinden we ook in de prachtige onderwaterwereld van Bonaire, met haar prachtige koraal en tropische vissen. Daarnaast genieten we nog elke dag van de mooie blauwe zee, waar we uren naar kunnen kijken en luisteren. Terug naar de basis, de natuur. Dat is wat je tegenwoordig vaak hoort, maar het is echt waar, wij hebben het hier ervaren. Op deze momenten leefden we echt alleen maar in het nu en maakten we ons niet druk over de toekomst of het verleden.

Inzichten door onze avonturen

Hierbij enkele inzichten die wij hebben opgedaan door onze reizen en emigratie naar Bonaire:

 • Meer liefde voor onze aarde en dieren door een veganistische levensstijl 
 • Minimalistische levenswijze voor minder zorgen en meer geluk
 • Overtuigingen vanuit andere culturen
 • Echte vriendschappen verwateren niet en de afstand heeft de band zelfs versterkt
 • Leef vaker in het nu. Dat gaat makkelijker door meer in de natuur te zijn.
 • Het geluk zit hem niet in waar je bent, maar door met elkaar te zijn en genoeg tijd samen door te brengen
 • Doe wat je leuk vindt om te doen, alleen dan kun je iets bereiken
 • Luister naar je hart en volg vaker je intuïtie
 • Ben dankbaar voor wat je hebt
 • Help een ander, het geeft een goed gevoel
 • Je groeit alleen door uit je comfortzone te stappen
 • Niets is voor altijd en alles blijft in beweging, blijf zelf ook in beweging
 • Het gaat uiteindelijk niet om de uiteindelijke bestemming, maar om alle ervaringen die je opdoet tijdens de reis naar je bestemming. Al deze ervaringen doen je beseffen dat je leeft
IJsland
IJsland

Tot slot

Tot slot willen we afsluiten met een prachtig stukje uit het boek van Paulo Coelho. 

Je hart zegt altijd wat je echt wilt. Luister naar je hart, want waar je hart is, is je schat. Niemand kan vluchten voor zijn hart, dus doe wat het zegt. Echter, harten spreken vaak enkel nog tot kinderen, omdat volwassenen hun dromen niet meer willen volgen, het is bedreigend. Het hart wil niet lijden, ze sterven bij de gedachte aan de pijn van de teleurstelling als het niet lukt. Zeg je hart dat de angst om te lijden erger is dan het lijden om iets niet te doen. Want als je zoekt wat je echt wilt, zul je het vinden.

Zuid-Afrika

Wil jij ook een volgende stap in je leven zetten? Lees dan zeker de boeken ‘De Alchemist’, ‘Think and Grow Rich’, ‘Leef je mooiste leven’. Ons heeft het enorm geholpen.

Wij kijken ontzettend uit naar een nieuw avontuur in Europa en hopen dat jullie gezellig met ons mee reizen.

Avontuurlijke groet, 

Bart & Chantal 

Deel deze post
Reisverslaafd
Reisverslaafd
Articles: 24